Hlavní obsah

Na Kynžvartu bude o víkendu jarmark, uvidíte také, jak snídali Metternichové

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Kynžvart u Mariánských Lázní patřil významnému politikovi rakousko-uherské monarchie knížeti Metternichovi. Státník si nechal zbudovat moderní sídlo, jehož honosnost doplnily bohaté umělecké sbírky.

Foto: Vratislav Konečný

zámek Kynžvart u Mariánských Lázní

Článek

Kynžvart je jednou z nejnavštěvovanějších památek západních Čech. O víkendu se tu pořádá řemeslný jarmark.

Od snídaně po večerní mši

V jeho rámci budete mít možnost spatřit přípravnu zámeckých pokrmů, s tím souvisí i prezentace šlechtické snídaně v prostorách u zámecké pokladny. Do parku se můžete vypravit na komentovanou prohlídku, samozřejmě i sami, jen tak na procházku. Den završí poutní mše svatá v zámecké kapli sv. Antonína Paduánského.

V zámku bude vystaven knížecí rodový servis kameninový, glazovaný, zdobený mytologickými motivy a erbem rodu Metternichů – tři svatojakubské mušle na bílém poli zdobného štítu věnčeném Řádem zlatého rouna, položeném na hermelínovém plášti s knížecí korunkou a rodovým heslem Kraft im Recht – V právu je síla. Vyrobili ho ve Francii v prestižní porcelánce Gien.

„Jídelní servis si u této porcelánky objednalo početné množství prominentních šlechtických rodin. Instalace bude doplněna pozlaceným servisem Thomirespolu s dalšími pomůckami pro předkládání pokrmů. Přípravnu uvidíte v malé místnosti určené pro úpravu pokrmů, než šly na stůl rodiny. Potřebnou výbavou tvořilo nejrůznější nádobí včetně překládacích mís, příborů, stolní prádlo, ohřívače talířů a jídla, příruční ohřívače, bufetové pulty, kořenky, slánky, nádobky na oleje, apod. Kapacita přípravny zámeckých pokrmů nestačila k uložení veškerého servisu, proto naproti přes orientální chodbu, v místnosti, kde jsou v této chvíli vystaveny sbírky Karla Hussa, se nacházela tzv. Tabulní komora, kde bylo uloženo veškeré nádobí, které bylo potřeba k provozu a prezentaci takto vysoce postavené rodiny," informuje kastelán zámku Ondřej Cink.

Ukázky řemesel

Zámecký jarmark je zaměřený na dobová řemesla. Jednotlivé dílny budou tvořit stezku přízemím zámku. Budete si moci vyzkoušet drátenictví, paličkování, řezbářství, šperkařství, předení na kolovratu, nebo mramorování papíru technikou Suminagashi. Součástí programu bude také vědomostní soutěž formou testu pro návštěvníky zámku o volné vstupenky do Techmania Centre v Plzni.

www.zamek-kynzvart.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám