Hlavní obsah

Na Křivořezání parním vlakem

Novinky, Jiří Cysař

V sobotu 9. srpna krátce po deváté hodině vyjede z Prahy-Braníka vlak tažený parní lokomotivou Štokr na Křivoklát. Jeho hlavním cílem je akce pod názvem Křivořezání, což je již 19. řezbářské setkání na hradě Křivoklát.

Foto: Archiv

Štokr

Článek

Zajímavostí této jízdy je lokomotivy řady 556.0 (tzv. "Štokr") která byla vyráběna v letech 1951–1958. Svou přezdívku získala podle automatického podavače uhlí, jímž byla jako jedna z prvních vybavena od prototypu.

V sobotu v 9:14 opustí vlak nádraží Praha-Braník a vydá se přes Beroun na Křivoklát a dále do Lužné u Rakovníka. Příznivci páry mají v Berouně čas si důkladně prohlédnout parní vlak, jelikož zde setrvá skoro tři čtvrtě hodiny.

Poté se vydá na Křivoklát, kam dorazí v 11:28. Při předložení platné rodinné či zpáteční jízdenky Křivoklátského expresu obdržíte v pokladně hradu padesátiprocentní slevu ze vstupného do prohlídkového okruhu hradu.

Hlavní atrakcí na hradě bude Křivořezání - letošním hlavním tématem je postava mystického alchymisty na dvoře Rudolfa II. Edwarda Kelleyho. Právě tato postava a její příběhy budou námětem řezbářů tvořících na nádvoří hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám