Hlavní obsah

Na Křivoklátě se bude o víkendu koštovat

Novinky, Petra Kulhánková

Velká podzimní ochutnávka regionálních produktů Křivoklátska a Rakovnicka proběhne na hradě Křivoklátě o posledním říjnovém víkendu. Akci, prezentující regionální výrobky Křivoklátska a Rakovnicka, které nesou název „To pravé“, pořádá o. p. s. Rakovnicko.

Foto: Petra Dolanská
Článek

„Typickými produkty ze současného Rakovnicka nejsou jen chmel, pivo či keramické obklady, ale také výrobky zručných řemeslníků a drobných živnostníků, které na veřejnosti  podporuje značka To pravé z Křivoklátska a Rakovnicka," vysvětlil Radomír Dvořák, ředitel o. p. s. Rakovnicko.

„Je to značka charakteristických regionálních výrobků, služeb a dalších místních produktů z Křivoklátska a Rakovnicka, které vznikají s výhradním nebo vysokým podílem práce místních lidí a místních surovin, za použití tradičních nebo originálních řemeslných postupů a vynikají svou kvalitou a vysokou úrovní zpracování," dodal Dvořák na adresu produktů, které bude možné v sobotu a v neděli na hradě ochutnat.

K již známé luženské medovině, křivoklátskému pivu, mšeckým moštům a dalšímu tovaru letos přibude pár novinek. Tou nejvýraznější jsou kozí sýry z Kozí farmy ve Skryjích. Od chvíle, kdy je Rakovnicko o. p. s. nabízí na prezentačních a prodejních akcích, zaznamenávají majitelé farmy nebývalý zájem o své výrobky. Jejich sýry patří k jedinečným přírodním výrobkům, které vznikají tradičními a šetrnými postupy a vyrábějí se bez přídavků jakýchkoliv konzervantů a barviv.

Milovníci kávy si pak čím dál tím více pochvalují vynikající kávu Kouzelné zrnko pocházející z nižborské pražírny paní Leitnerové. Káva vzniká smícháním několika druhů zrnkové kávy v Čarovném mlýně v Pustovětech. Jde o tajnou recepturu, kterou zaručeně nikde jinde neochutnáte. Poprvé se na koštování představí i medové speciality včelařství Ibl ze Třtice. Další letošní novinkou je Medové speciální polotmavé čtrnáctistupňové pivo, které přiveze na Křivoklát ochutnat Pivovar Matuška z Broum.

Drobné občerstvení pro návštěvníky koštování zpestří výrobky Pekařství Šanov. Koštování začíná v sobotu i v neděli od 10 hodin a končí úderem 16. hodiny. Akce se koná za každého počasí, neboť k posezení bude pro návštěvníky připraven temperovaný stan.

Vstupné do hradu je podle běžného ceníku. O tomto víkendu nepropásněte také možnost navštívit výstavu Historické kočárky aneb Dítka rodíme a vozíme po staletí, která je umístěna v prostorách hradu ještě do konce října. Kočárky sběratelky Věry Čížkové doplňují hračky, oblečky a potřeby pro miminka ze sbírek Muzea TGM v Rakovníku a dobové gynekologické nástroje zapůjčené od jednoho z nejuznávanějších pražských porodníků, prof. Antonína Doležala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám