Hlavní obsah

Na kole po obchoďáku aneb Down Mall 2013

Novinky, David Frýbert

Pokud jste v sobotu 19. ledna dorazili do obchodního domu Arkády v Praze na Pankráci, mohli jste si připadat trochu jako v jiném světě. Uskutečnil se tu totiž další ročník populárního závodu Down Mall 2013. A jak dávala postavená dráha vědět - tentokrát se bylo opravdu na co těšit.

Foto: David Frýbert

Down Mall 2013

Článek

V mrazivém zimním odpoledni jsem se opět těšil na jednu parádní sportovní akci pro všechny milovníky sportovní fotografie. Down Mall 2013 jsem si již podruhé nenechal ujít. Hned při procházení nákupního centra mě oslovila řada změn oproti minulému ročníku. Přibyla ostrá klopená zatáčka hned po skoku z druhého patra a finální "jump" opravdu neměl chybu. Změny dostala také délka a složení trati.

Od 14 hodin vše začalo. Na start závodu se postavila evropská špička v čele s našimi ridery a jedinými vítězi série Down Mall - Tomášem Slavíkem a Michalem Prokopem. Právě tito jezdci byly právem pasováni do role favoritů a to se koneckonců potvrdilo hned od prvních jízd. Více štěstí a umu měl nakonec Tomáš Slavík a s časem 40,61 vteřiny obsadil první místo v nejsledovanější kategorii downhillu.

Mohl si tak odnést originální cenu pro vítěze reprezentující jízdu po "pekelných" eskalátorech. Závody ale nebyly jen o "dlouhé" jízdě, ale soutěžilo se i o nejlepší triky v kategorii freestyle a fourcross. Pro tyto účely vznikla v prostorách cíle speciální nájezdová a dopadová rampa, která umožnila provádět opravdu neuvěřitelné kousky.

Sportovní vypětí na hranici maxima, kluzká podlaha a ostré eskalátory nákupního centra s sebou nesou také značnou míru rizika. Ta se ukázala v plné míře jak při downhillu, kdy nejvážnějším zraněním bylo velmi tvrdé naražení do zábradlí při skoku z horního patra, tak ve freestylu, kdy na tvrdý dopad doplatil nejeden jezdec a v závěru i kameraman. Co je ale hlavní, nikomu se nic vážnějšího nestalo a všichni jezdci odešli nebo odjeli po svých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám