Hlavní obsah

Na Klínovci se srazili dva lyžaři, mladá dívka utrpěla těžká zranění

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáctiletá lyžařka se v neděli krátce po jedné hodině odpoledne srazila s jiným lyžařem na Dámské sjezdovce na vrchu Klínovec tak nešťastně, že utrpěla vážná poranění. Dívku s poraněním hrudníku, hlavy a pánve transportoval do nemocnice vrtulník.

Foto: Archiv Horská šlužba ČR

Ilustračnífoto

Článek

Druhý účastník nehody vyvázl zcela bez zranění. Incident naštěstí viděl člen horské služby, který náhodou projížděl kolem. „Ihned povolal další kolegy a začal s ošetřováním zraněné dívky. Lyžařka si nárazem a následným pádem způsobila vážná poranění hrudníku, pánve a hlavy. A to i přesto, že měla bezpečnostní přilbu,“ uvedl náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Vzhledem k závažnosti poranění povolali záchranáři sanitní vůz Zdravotní záchranné služby a vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Ten však kvůli povětrnostním podmínkám nemohl odstartovat a tak na Klínovec letěl vrtulník LZS z Plzně. Než dorazil, umístili členové HS lyžařku do vakuové matrace, nasadili jí krční límec a odvezli je ke stanici Horské služby na vrcholu Klínovce. Vrtulník poté odvezl dívku k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. Příčiny srážky a míru zavinění šetří policie.

„V těchto dnech je na zdejších sjezdovkách skutečně nabito a lyžaři by proto měli jezdit ohleduplně k ostatním. Především proto, že podklad je zledovatělý a na tratích převládá technický sníh. Následná zranění na takovém povrchu jsou pak často velmi vážná,“ varoval náčelník Güttner.

Srážku lyžařů hlásí i Šumpersko

K podobné události došlo v neděli před lednem i na sjezdovce v lyžařském areálu Přemyslov. Třiadvacetiletý muž z Pardubicka neúmyslně narazil do pětiletého chlapce. Ten při srážce utrpěl zlomeninu pažní kosti a klíčku.

„Muž je podezřelý z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozí až roční trest odnětí svobody,“ uvedl mluvčí Policie ČR Olomouckého kraje Josef Bednařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám