Hlavní obsah

Na Kašperku si můžete uplácat vlastní buchtu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Kašperku se stále něco děje a je to dobře. Hrad si pozornost zaslouží, je jedním z nejhezčích u nás, a kdo ho viděl vystupovat jako kamennou loď uprostřed šumavských mlh připomínajících moře nadýchané vaty, ten na to nikdy nezapomene.

Foto: archiv hradu

Sníh už tam sice není, ale snímek je velmi působivý jako Kašperk sám

Článek

Buchty se slepičím otiskem

O víkendu 30. a 31. května bude majestátní nejvýše položený královský hrad uprostřed šumavské přírody plný buchet. Proč se v hlavní roli ocitnou právě buchty?

Střechy obou dominantních věží hradu, který v roce 1356 nechal zbudovat Karel IV., byly skutečně vystavěny z buchet – masivních, speciálně tvarovaných (zešikmených) cihel. Na západní věži jsou ony buchty dodnes k vidění.

„Cihly se vytvarovaly z mokré hlíny ve formách a pak se před vypálením v peci nechaly vyschnout. Občas se tam ale přimotal pes, slepice či jiné zvíře a tak máme na Kašperku téměř 660 let staré cihly s otiskem gotického psa či slepice,“ podotýká kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Za hliněnou dostanete makovou nebo povidlovou

Návštěvníci Víkendu plného buchet na hradě Kašperku si na hradním nádvoří můžou uplácat svou vlastní cihlu – buchtu – a pak se s ní vyfotit. Odměnou za každou uplácanou a vyfocenou buchtu do hradního alba bude také buchta, ovšem tentokrát s tvarohem, mákem či povidly. Buchet a dalších laskomin bude na hradě dost k zakoupení v hradním občerstvení.

Město Kašperské Hory, které je majitelem hradu, je známé z televizního seriálu Policie Modrava. Okolí hradu i blízká Šumava, jeden z nejhezčích koutů republiky, se v záběrech kriminálky objevují, a ukazují, jak je u nás hezky, kolik máme míst, jimiž se můžeme chlubit, a nejsou ještě zničena.

Reklama

Výběr článků

Načítám