Hlavní obsah

Na jevišti Divadla v Řeznické ožije Sarah Bernhardtová v podání Hany Maciuchové

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další reprízu úspěšné hry Johna Murrella Ještěrka na slunci uvede Divadlo v Řeznické ve středu 26. října. V inscenaci, která měla v režii Jany Kališové premiéru před čtyřmi lety, hrají Hana Maciuchová a Jaroslav Satoranský.

Foto: archiv Divadlo v Řeznické

Ústřední postavy ztvárňují Hana Maciuchová a Jaroslav Satoranský.

Článek

Komorní komediálně laděná hra zachycuje odvrácenou tvář skandálního života divadelní ikony Sáry Bernhardtové, legendy francouzského divadla, ve společnosti jediného muže - oddaného tajemníka - Georgea Pitoua.

Groteskní i jímavé rozhovory již nemohoucí a nemocné Bernhardtové s Pitouem, který trpělivě snáší její rozmary i hašteřivost, otevírají nejen poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století, ale především do osamělé duše velké osobnosti světového divadla.

V režii Jany Kališové, která je rovněž autorkou výpravy, hrají ústřední party zkušení herci Hana Maciuchová a Jaroslav Satoranský. Dále se na inscenaci podílí Kamil Holub (zvuková spolupráce).

John Murrell (ročník 1945) se narodil v Texasu, ale v roce 1968 natrvalo přesídlil do Kanady, v současné době žije v Calgary. Byl původně učitelem na základní škole a hry psal pro své žáky. Dramatické tvorbě se začal plně věnovat roku 1975. Ještěrku na slunci napsal o dva roky později a dílo bylo téměř okamžitě inscenováno. Vedle divadelních her, píše rovněž operní libreta, režíruje a překládá (mj. Čechov, Rostand či Ibsen). Získal několik prestižních cen. Jeho vlastní hry byly přeloženy do patnácti jazyků a hrány ve třiceti zemích světa. 

Sarah Bernhardtová (22. 10. 1844 – 26. 3. 1923) byla jedna z nejvýznamnějších divadelních hereček 19. a počátku 20. století. Jako mnohostranná, talentovaná herečka, dosáhla úspěchu jak v klasickém repertoáru, tak v moderních hrách. Proslula krásně zvučným hlasem, pohybovou elegancí a temperamentem, tyto vlastnosti z ní dělaly ideální herečku v období romantismu, které si potrpělo na přehnané deklamace a velká rozmáchnutá gesta. Největšího úspěchu dosahovala ve francouzských moderních hrách, přesto nelze opomíjet i její úspěšné ztvárnění nefrancouzského dramatu. Bez problému přitom dokázala ztvárnit i řadu mužských rolí, z nichž nejznámější se stalo její vystoupení v roli Hamleta od Williama Shakespeare (1899).

Není bez zajímavosti, že v roce 1894 pověřila Sarah Bernhardtová českého malíře Alfonse Muchu vytvořením návrhu na plakát. S výsledkem byla spokojena a od té doby pověřovala Muchu dalšími zakázkami na plakáty, kulisy, roku 1896 ztvárnil Mucha na plakátu Sarah Bernhardtovou jako Dámu s kaméliemi. Toto dílo je považováno za jeden z vrcholů secesní grafiky, podobně jako další Muchovy plakáty ke hrám Lorenzaccio nebo Médea.

Začátek dvouhodinové inscenace Ještěrka na slunci, která měla v Divadle v Řeznické premiéru už 30. listopadu 2012, je v 19.30 hodin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám