Hlavní obsah

Na jedné lodi se s malířkou Hanou Mikulenkovou můžeme setkat v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Od 19. listopadu je k vidění ve velmi krásné MA´MA Gallery na Poděbradově ulici číslo 2738/16 v Ostravě výstava obrazů Hany Mikulenkové nazvaná TO BE IN THE SAME BOAT. Početným návštěvníkům představil autorku kurátor Ján Gajdůšek.

Foto: Josef Zajíc

MA´MA Gallery , Ostrava 19.11.2015. Obrazy Hany Mikulenkové

Článek

Prostor MA´MA Gallery se na dobu výstavy proměnil v interiér zaoceánského korábu. Ten ve svých útrobách ukývá hýřivé barevné obrazy, jako pohledy do vzpomínek v tropickém ráji. V obrazech Hana Mikulenková ke svému vyjádření používá bohatou symboliku spojenou s expresivní divoce gestickou pastózní malbou. Její obrazy v sobě nesou silný pozitivní náboj a moment tajemna.

„Autorka se ve své tvorbě kontinuálně zabývá symbolem lodě a moře. Ty se v její práci objevují v mnoha vrstvách. Někdy je divák pozná na první pohled, jindy jsou skryty v divoké abstrakci a jejich význam nám dávají tušit jen barevné odstíny odkazující k dalekým plážím a azurovým tónům oceánu,” řekl na vernisáži kurátor výstavy Ján Gajdůšek.

„Na této výstavě, která je velmi obsáhlá kvůli dispozici galerie, jsem se soustředila na kompaktní prezentaci mých děl. Pečlivě jsme s kurátorem vybírali. Tematice moře, jakožto symbolu života, který v sobě skrývá veškeré polohy od klidné hladiny až po bouřlivé vlny, se věnuji již roky,” uvedla Hana Mikulenková.

„V nejnovější sérii jsem se zaměřila na symbol papírové lodě. Fascinuje mě její křehkost a zároveň i možná dravost po vypuštění do divokých vod. Zase se jedná o symboliku. Nabízím tak divákovi určité klíče ke čtení mých obrazů,” dodala autorka.

Hana Mikulenková (1985) se narodila ve Valašském Meziříčí. V roce 2011 absolvovala ve IV. ateliéru u profesora Ivana Csudaia obor Malba a jiná média na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Během studií absolvovala zahraniční stáže na univerzitách v Soluni, Salvadoru a v Lisabonu. Přestože je její doménou malba, soustavně se věnuje také kresbě a grafice. V Ostravě uváděla mnohé mladé výtvarníky a umělce  v pozici kurátorky.

Výstava v MA´MA Gallery potrvá do 14. ledna 2016. Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 10.00 do 16.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám