Hlavní obsah

Na hřišti u Sokolovny se soutěžilo o přeborníka ve šplhu města Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci slavnosti Města v pohybu připravili v pátek 8. června členové TJ Sokol Ústí nad Orlicí ukázku cvičení svých vybraných oddílů završenou minišampionátem ve šplhu na tyči o titul přeborníka města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nejrychlejší čas ze čtyř dívek dosáhla mladičká horolezkyně Veronika Jentschke.

Článek

Další příležitostí pro veřejnost uplatnit sportovní zdatnost bylo vyhlášení v rámci týdne Města v pohybu soutěže o přeborníka ve šplhu.

Dřívější generace však dávno zapomněly na náplň hodin školního tělocviku a šplh se stal pro ně nezajímavou sportovní disciplínou. Nepomohlo ani připomenutí moderátora akce, starosty TJ Sokol Ústí nad Orlicí Karla Kittlitze, že to byl právě šplh, který přinesl ČSR první olympijské zlato.

Na obnovených Olympijských hrách v roce 1896 v Aténách byl zařazen šplh na laně bez přírazu do výšky 14 metrů. V roce 1924 v Paříži byl šplh na osmimetrovém laně součástí gymnastických disciplín jako jedno nářadí, kdy se nehodnotil pouze čas, ale také styl. Vítězem se stal člen Sokola Brno Bedřich Šupčík a získal tak první zlatou olympijskou medaili pro ČSR.

Ani tato povzbudivá informace však nikoho mimo dětí k soutěži nezlákala, a tak se o přeborníka ve šplhu na čtyřmetrové tyči utkaly čtyři dívky a tři chlapci, kteří si své odměny převezmou od starosty města Petr Hájka v sobotu 9. června na Mírovém náměstí při vyhlašování sportovních soutěží 4. a 5. dne.

Členové vybraných oddílů TJ Sokol pak do programu připravili další ukázky s pobídkou zapojení do sportovní činnosti od těch nejmenších až po seniorskou generaci.

Jako první se představila skupina mažoretek, kdy navíc dvě dívenky předvedly svoji sólovou sestavu, určenou pro různé soutěže.

V protikladu, ale neméně působivé, bylo vystoupení dvanácti starších žen, které cvičební prvky převedly do tanečního podání. K nácviku se scházejí pravidelně v pondělí a ve čtvrtek, některé z nich již oslavily osmdesáté narozeniny, nejstarší je osmdesát sedm let.

Poté nastoupilo opět mládí v podání členů historického šermu s ukázkou zápolení středověkých rytířů. K nim se přidali s ukázkou současné odvahy a obratnosti dva mladíci s koloběžkami, kteří předvedli trénink několika triků při přeskocích přes překážku. 

Mezitím se hřiště změnilo ve venkovní tělocvičnu, kde čtyřčlenné družstvo mladých gymnastů nešetřilo přemety, salty a vruty na podložce i přes švédskou bednu.

Čtveřice starších mužů pak dokázala při sestavách na bradlech, že ani vyšší věk nemusí být překážkou fyzické zdatnosti a obratnosti.

Důkazem bylo jejich přímé představení, kdy nejstaršímu kalendářní věk odměřil neuvěřitelnou číslovku 70 let, a tak závěrečné pozvání Karla Kittlitze bylo myšleno opravdově: „Přijďte všichni, bez ohledu na váš věk, mezi nás!”

Reklama

Výběr článků

Načítám