Hlavní obsah

Na hradu Svojanov finišují přípravy na novou sezonu, návštěvníky tu přivítají již 29. února

Novinky, Květa Korbářová

Turistická sezona na Svojanově začne s novou výmalbou a starožitnými hračkami. Jako první památka v Pardubickém kraji letos přivítá návštěvníky už 29. února.

Foto: Květa Korbářová

Výletníci uvidí na hradě Svojanov zcela novou výmalbu.

Článek

Za zavřenými branami královského sídla se finišuje s přípravou na novou sezonu. Pracovníci památky dokončují inventury, ale také cídí každý kousek porcelánu či nábytek a voskují podlahy. Ke slovu se dostali rovněž mistři malíři. Schodiště a hala v druhém podlaží hradního paláce dostávají novou podobu.

Výmalbu tvoří barevné rámy. Stylově připomínají dekorování stěn v 2. polovině 19. století. Strop v hale už není jen šedivý.

„Původní výmalba stropu se nedochovala, proto jsme se rozhodli pro jeho oživení. Vzory korespondují s historickou výmalbou stropů v ostatních pokojích,“ uvedl kastelán hradu Miloš Dempír. Šedomodrá kombinace barev doplněná smetanovou je sladěná s celkovým vzhledem zámecké části hradu. Díky jemné rozetě uprostřed stropu vynikne i mosazný lustr.

Návštěvníci si rovněž poprvé prohlédnou zrestaurované klasicistní stropy v přípravně a jídelně. V přípravně pokrmů zvolilo vedení památky také nový lustr, aby stropu odlehčil.

Na novou sezonu jsou už tradičně nachystané i novinky. Určitě zaujmou jedinečné hračky v dětské části ložnice. „Starožitný kočárek s panenkou stejně jako šlapací trojkolka pro panenky jsou z přelomu 19. a 20. století,“ upřesnil Miloš Dempír. Na zrcadle odpočívá Kašpárek v červeném oblečku od známých loutkoherců Libušky a Romana Bedřicha Bauerových z Jaroměře.

Co všechno se na hradě změnilo? Na to se můžete přijet podívat už o víkendu 29. února a 1. března. Brány budou dokořán od 10 do 17 hodin, stejně tak i o všech víkendech v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám