Hlavní obsah

Na hradech a zámcích čekají kromě památek i medvědi, opice, jeleni, pávi či rybičky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou v zámeckých příkopech medvědi v oborách daňci, jeleni, prasata, kozy, to jsme si uvykli, ale doprovod kastelánům dělají například labutě, andulky, pávi, králíci, poštolky a další havěť. Někdy to s nimi prý hradní páni nemají lehké, jsou rozmazlení a vrtošiví.

Foto: Vratislav Konečný

Vysoká na Blatné, najdete tu i pávy

Článek

Nejznámější jsou zámečtí a hradní medvědi, V Českém Krumlově je chovají chovu od 16. století, další chlupáče, medvěda Jiříka, uvidíte na Konopišti, 22 let obývá méďa Medoušek II. zákupský příkop. 

Ludvík a Dášena z medvědária zámku Náchod, zkonzumují každý týden 200 kilogramů zeleniny, ovoce, masa, vajec, tvarohu a pečiva. Známí jsou medvědi i z Točníku.

Rajda ze Třeboně je pojmem

V oborách například Blatné nebo Žlebů se můžete potkat s daňky a  jeleny, ve Veltrusech mají i zajíci a bažanty, bažantnice ostatně k zámkům patřily. Labutě najdete na Kratochvíli, nebo třeba Červené Lhotě. Zámků s kočkami je mnoha, jsou mazlíčky kastelánů, ve Lnářích mají dokonce muzeum.

Pávy chovají na mnoha památkách, bílé uvidíte například v Pardubicích, ale také v Zákupech, dříve je chovali nejen pro okrasu, ale také jako hlídače. Jejich křik je pronikavý, vydá za několik hlídacích psů.

Pávy najdete i v Třeboni, a nejen na zámku – pávice zvaná „Rajda" totiž ráda vyráží na procházky do centra. Letos si oblíbila jeden z místních hotelů, na němž obdivuje automatické posuvné dveře.

Andulky rušily koncert

„Na zámku v Litomyšli máme dvě nové andulky, Waldu a Warťu, což je odvozeno ze jména zdejšího šlechtického rodu Waldstein-Wartenberg. Hlasitým pokřikem například narušovaly letošní ročník festivalu Smetanova Litomyšl, což samozřejmě ztěžovalo práci rozhlasovým technikům i kameramanům. Proto je během koncertů musíme schovávat za dveřmi,“ vypráví Zdeňka Kalová, kastelánka zámku Litomyšl.

„Ve Slatiňanech máme dvě zlaté rybičky, které paní uklízečka – těžko říct proč – pojmenovala Jarda a Radek,“ představuje další zástupce zvířecí říše kastelán zámku Jaroslav Bušta. Jeho zástupce Radek Ryšavý dodává: „Jedna se k nám dostala z obchodu v igelitovém sáčku, cítila se však velmi osaměle, tak jsme jí vylovili kámoše z jezírka na zahradě paní uklízečky.“

Kastelán podotýká: „Abychom jim mohli vytvořit vodní království, museli jsme z akvária, které dosud sloužilo jako improvizovaný betlém, odstranit postavičku Ježíška s rodiči."

Paviáni a makakové v Kroměříži

Zookoutek Podzámecké zahrady v Kroměříži obývají paviáni pláštíkoví Ctirad a Bakat. Přistěhovali se z liberecké zoo. Jejich sousedi, makakové Kikina a Mikina pocházejí z hodonínské zoo.

Poblíž zookoutku je malé hospodářství, kterému vévodí kachny čínské nebo v současné době populární indičtí běžci, kteří prý zdatně likvidují slimáky devastující zeleninové i květinové záhony českých zahrad. 

Návštěvu kroměřížské Květné zahrady zpestří návštěvníkům především obyvatelé Králičího kopce, kterých je sedm a letos už měli třikrát mláďata.

Zookoutek pod Kuňkou

V podhradí Kunětické hory nedávno zřídili hospodářský dvůr s prasátky, kozami, králíky, slepicemi, kachnami i koňmi. U hradu okukují návštěvníky z obory krotcí jeleni a daňci.

A tak by se dalo o zvířatech pokračovat...

Reklama

Výběr článků

Načítám