Hlavní obsah

Na hradě Svojanov si připomenou svatého Václava

Novinky, Květa Korbářová

Výletníci najdou pobavení v areálu historického sídla i v podzimním období. Správa hradu Svojanov na 23. a 24. září naplánovala tradiční svatováclavské slavnosti.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se návštěvníci dozvědí i o vývoji zbraní.

Článek

Zakončují hlavní návštěvnickou sezonu. „Svatováclavské slavnosti jsou vlastně rozloučením s končícím létem. U této příležitosti si rovněž připomínáme svatého Václava, českého knížete a světce, který je považovaný za hlavního patrona české země. Proto jsme tyto slavnosti nazvali právě po něm,“ upřesnil kastelán hradu Miloš Dempír.

Základem svatováclavských slavností je legenda o svatém Václavovi, jejíž ztvárnění vezmou do svých rukou účinkující pod vedením letohradského spolku Honorata. Historickou část programu doladí ukázky zbraní a jejich vývoj v průběhu staletí. Dostaví se i mistr kat, aby povyprávěl o své práci. Nebudou chybět ani tanečnice a humorné scénky se šermíři.

V dalším doprovodném programu se Honorata vzdala některých běžných standardů, které jsou na hradě zažité. „Tentokrát návštěvníci neuvidí sokolníky a kejklíře. Nově jsme vybrali psí tanec a agility,“ odtajňuje manažer letohradského spolku Petr Kubíček. Slavnosti pobaví děti i dospělé.

Výletníci nepřijdou ani o prohlídky památky s komentovaným výkladem. Hrad Svojanov má v září brány otevřené každý den od 9 do 17 hodin, program po oba dny začíná v 9.30 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám