Hlavní obsah

Na gastrofestival do Velkých Karlovic míří dva michelinští šéfkuchaři i milovníci frgálů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské Velké Karlovice zaplní o víkendu milovníci dobrého jídla a pití. Tradiční Karlovský gastrofestival, který se zaměřuje na regionální gastronomii a produkty, nabídne různé ochutnávky na dvanácti místech v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, farmářský trh i doprovodný program pro celou rodinu.

Foto: Jan Salač

Tradičním vrcholem gastrofestivalu je soutěž o nejlepší frgál. Porotě každý rok předsedá Ladislav Frgal (na snímku).

Článek

Milovníci zážitkové gastronomie se mohou těšit i na dva michelinské šéfkuchaře a tradičním vrcholem akce bude populární soutěž o nejlepší valašský frgál.

V místních hospůdkách, hotelech a restauracích už finišují přípravy, všichni chtějí být připraveni na každoroční nápor návštěvníků. Jen loni jich přijelo rekordních 41 tisíc.

„Letos vsázíme na zvěřinu, to je naše doména. Připravíme dva tisíce porcí z jeleního a mufloního masa, k tomu sto kilo srnčích klobás,“ vypočítává šéf hotelu Horal Marek Bača.

Jinde budou lákat na kyselici, zabíjačku, jehněčí či pivovarské speciality, grilované ryby nebo třeba sýry od beskydských farmářů. Místní Karlovský minipivovar navařil speciální várku piva. „Je to polotmavá jedenáctka, přes 600 litrů. A budeme mít i 200 litrů valašské kyselice,“ popisuje šéf pivovaru Lubor Gášek.

Tím, co jde každý rok nejvíc na odbyt, jsou valašské koláče frgály. Na festivalu je bude prodávat pět výrobců. Největším je místní Resort Valachy. „Začínáme péct ve čtvrtek, abychom měli zásoby. Loni jsme prodali 3600 frgálů, letos jsme připraveni na čtyři tisícovky,“ informoval Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy a současně i Karlovského gastrofestivalu.

Pekařky resortu také připravily pro návštěvníky atraktivní doprovodný program. V takzvané frgálové manufaktuře si mohou sami upéct frgál a odvézt si ho s sebou domů.

Spoustu dalších dobrot nabídne farmářský trh - od mléčných a masných přes různé druhy pečiva, paštiky, džemy, vína a burčák až po zajímavosti jako bezlepkové pokrmy, kozí zmrzlinu či jídla z hmyzu. Přijedou i producenti z Maďarska a Rakouska a větší bude i tzv. street food sekce.

Gastrofestival láká tuzemské i slovenské návštěvníky. Mnozí zde stráví celý víkend, což pomáhá ubytovatelům v regionu. „Velká návštěvnost je potěšující, ale i zavazující. Výhodou je, že i takový počet lidí se v údolí dobře rozptýlí. Samozřejmě ale věnujeme velkou pozornost zázemí. Máme dostatek parkovišť, posílili jsme místa k posezení i kyvadlovou dopravu v údolí. Jsme připraveni také na déšť. Na gastro zastávkách jsou krytá posezení, navíc mohou hosté ochutnávat nejen venku, ale i uvnitř restaurací,“ doplnil Tomáš Blabla.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit i na barmanské večery, kuchařské show, při nichž se v sobotu představí mj. michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, školy vaření, posezení s muzikami, ukázky řemesel či tradiční soutěže o nejlepší frgál a klobásu. Údolím budou hosty vozit vláčky, historické autobusy a koňské povozy.

Jako každý rok nechybí ani příležitost pro milovníky zážitkové gastronomie – tradiční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd. Letos je připraví uznávaný Toni Mörwald, šéf vídeňské restauraci Le Ciel. „Na obě degustace akce zbývají poslední volná místa. Velmi se těšíme na tento mimořádný zážitek, který je jedinečnou příležitostí poznat špičkovou rakouskou kuchyni snoubenou s rakouskými víny,“ uzavřel Tomáš Blabla.

Reklama

Výběr článků

Načítám