Hlavní obsah

Na frenštátské kulturní scéně se objevil nový pěvecký komorní sbor Nyklband

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nyklband je komorní pěvecký sbor ve Frenštátě pod Radhoštěm, který vznikl z třinácti nejzkušenějších současných i bývalých zpěváků místního středoškolského sboru Garrendo. V pátek 27. března měl Nyklband své desáté vystoupení. Sbormistrem je loňský absolvent frenštátského gymnázia Boris Nykl.

Foto: Aneta Přadková

Komorní sbor Nyklband při koncertu 27. března.

Článek

Přestože Nyklband existuje teprve pár měsíců, pomalu si buduje své místo na kulturní scéně v regionu. Sbor pracuje jako samostatný subjekt. Jeho členové jsou bývalí i současní studenti frenštátské střední školy.

V pátek 27. března měl komorní sbor už své desáté veřejné vystoupení. Vlastně inscenovaný Jarní koncert se konal na půdě Základní umělecké školy ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Páteční veřejný koncert byl decentně humorný, vážný i odvázaný a hlavně také radostný. Nyklband předvedl kromě polyfonního sborového repertoáru například i lidovou píseň Javorník v aranžmá samotného sbormistra. Pro všechny diváky, mezi kterými seděli nejen rodiče, ale i učitelé a přátelé, bylo jejich páteční vystoupení překvapivě působivým a příjemným kulturním zážitkem.  

Nový sbor začal být na pěveckém poli v regionu vidět už před Vánoci. Sbor Nyklband zpíval v kostelech u příležitosti adventních koncertů a v lednu se ukázal na dvou novoročních koncertech pořádaných sdružením pěveckých sborů PROsbor ve Frenštátě a ve Starém Jičíně. V prvních jarních dnech sboristé vyjeli také na své první pěvecké soustředění, které se konalo v obci Lichnov.

Sbormistrem a dirigentem sboru je Boris Nykl, současný student učitelství českého jazyka a hudební výchovy na Karlově Univerzitě v Praze. Nykl už natočil i vlastní CD, které je možné si poslechnout na hudebním portálu YouTube. Deska s názvem Spolu obsahuje šest písní autorské tvorby.

Kromě dalších koncertů plánuje sbor Nyklband letní akci pro děti nazvanou Sborová chata, na které chtějí členové sboru předávat zkušenosti mladším generacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám