Hlavní obsah

Na Folkovou sobotu ve dvoře přijedou Pavel Dobeš, Lucie Redlová i kapela Neřež

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako pohodové setkávání folkových a žánrově blízkých muzikantů proběhne 5. srpna už třetí ročník přehlídky Folková sobota ve dvoře. Tradiční festiválek, kde hrají slavní, ale také začínající interpreti a kapely, se koná v příjemném prostředí nádvoří Starého pivovaru v Kroměříži.

Foto: archiv autora

V Kroměříži vystoupí také známý a oblíbený písničkář Pavel Dobeš.

Článek

Z těch skutečně ostřílených matadorů letos na podium Folkové soboty dorazí především kapela Neřež – přímý nástupce legendární folkové formace z osmdesátých let Nerez, kde dodnes působí především otcové zakladatelé – textař, kytarista, producent a zpěvák Zdeněk Vřešťál, společně se svým letitým kamarádem, spoluautorem písní a skvělým kytaristou i zpěvákem Vítkem Sázavským. Doplňují je vynikající baskytarista Filip Benešovský (tvůrce velkolepých show na hudbu Pink Floyd The Wall a Dark Side On the Moon) a flétnista Robert Fischmann.

Legendou mezi písničkáři je i svébytný solitér s nezaměnitelným ostravským přízvukem (i když u léta bydlí u Hradce Králové) Pavel Dobeš, který předvede výběr ze svého bohatého repertoáru, kde nebudou chybět dnes již téměř zlidovělé hity jako Jarmila, Něco o lásce či Blažek a také novější kousky, to vše v účinné souhře s kytaristou Tomášem Kotrbou.

Oživením bude jistě účast písničkářky, hráčky na mandolínu a kytaristky Lucie Redlové, která rozhodně nezapře muzikantské geny svého otce, valašského hitmakera Vlasty Redla. Do Kroměříže dorazí v pánsko-dámském triu nazvaném Garde, kde ji doplní baskytarista Ivan Trpík a zpěvák a bubeník Milan Kratochvíl.

Kroměřížská formace Jamtour s manželi Janou a Radkem Štěpánovými hrající jak převzaté blues-folkové kousky, tak vlastní tvorbu, se objevila už na prvním ročníku Folkové soboty - a tak bude jistě zajímavé srovnání, kam se za tu dobu autorsky i interpretačně posunula.

Posledním a zcela novým jménem je Kofe@vlna, přestože se jedná o zkušené olomoucké muzikanty Martina Neumanna a Lubomíra Vaňka. Jejich tvorba prochází napříč žánry, přestože inspiraci berou hlavně z folkové a bluesové scény. Společně s nimi doplňují zvuk kytar flétnistka Verč@, baskytarista Stand@ a za bicími Libor Jandík. 

Bez zajímavosti není, že si kapelu v roce 2012 vybral Tomáš Klus jako předskokana na svou koncertní šňůru po českých divadlech, zatímco letos se objeví například na záhlinickém festivalu Pod komínem na konci června.

Začátek přehlídky Folková sobota ve dvoře je v 15 hodin. Vstupenky jsou k mání na pokladnách pořádajícího Domu kultury v Kroměříže, nebo on-line. V ceně vstupného je také volný vstup do Expozice Karla Kryla, která se nachází na „místě činu“, tedy v domě zvaném Starý pivovar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám