Hlavní obsah

Na Domažlicku narazíte na svatého Bolfánka i na Lenina

Novinky, Vratislav Konečný

Toulky kolem Domažlic vás zavedou na velmi zajímavá místa. Především je to kraj Chodů, se svérázným nářečím, ale také lokalita plná přírodních i architektonických krás. Alois Jirásek s Mikolášem Alšem upravili chodské dějiny, Chodové svobodní nikdy nebyli.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna Bolfánek

Článek

Patřili do poddanství panovníků, kteří je zastavovali co svůj majetek. Národní obrozenci k pozdvižení hraničářské prestiže rebelovi Kozinovi vetkli do rukou psí prapor.

Kromě Domažlic je jedním z velmi přitažlivých míst vrch Čerchov s Kurzovou rozhlednou, dalšími výhledovými místy jsou třeba Koráb nebo rozhledna na Rýzmberku.

Kterak vznikli Černíni

Zastavme se na jiné, nad obcí Chudenice. Na Bolfánku, jak se kopci začalo říkat po svatému Wolfgangovi, řezenském biskupovi, který vysvětil prvního pražského biskupa Dětmara a zasloužil se o pražskou diecézi.

Chudenice se připomínají jako místo, z něhož vzešel slavný šlechtický rod Černínů. Jméno se odvozuje podle tmavé pleti jednoho z prvních potomků, další verze praví, že když Bavoři drancovali sídlo, jedno robě se podařilo ukrýt v krbu. Když ho vytáhli, přivítala ho slova: „Chuděněc, kterak je černý“.

Černínové jsou jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů. Černínský palác na Hradčanech, kde sídlí ministerstvo zahraničí, je architektonický monument se zázemím, to se nedá říci o zámku Lázeň v Chudenicích a stavbách v přilehlém parku.

Ve všem má prsty čert

Za minulého režimu se z něj stala téměř ruina, pozvolna se rekonstruuje. Na vrchu Žďár stojí 45metrová věž bývalého kostela svatého Wolfganga, jeho zbytek strhli podle dekretu Josefa II. Nynější stavba pochází od Matyáše Kaňky, z roku 1724.

Její předchůdce ale byl podstatně starší. Pověst o založení kostela pochází z Wolfgangovy doby, biskup se tu prý roku 973 zastavil při cestě zpět z Prahy do Řezna, na památku chtěl založit církevní stavbu. Jako obvykle, aby měla legenda nějaký hezký základ, se utkal s ďáblem.

Co biskup postavil, to ďábel zničil. Nakonec se rohatý propadl do pekla, v poutní kapli při patě věže je puklina, kterou odfrčel. Zároveň je tu údajný otisk nohy na místě, kde Wolfgang, později počeštěný na Volfánek a Bolfánek, odpočíval. Skalisko se stalo poutním místem. Kapli se říká šlépějová. Ze zvonice kostela, která byla roku 1845 otevřena jako rozhledna, je vidět hodně daleko. 

Cestou k věži se můžete projít tzv. Americkou zahradou, škoda že někdo při značení nedokázal správně napsat její název. Němčina a angličtina jsou přece jen rozdílné jazyky.

A jak je to s Leninem?

Nedaleko Chudenic se v obci Hradiště vynachází penzion s pomalu pozapomenutým jménem Lenin. Upravená budova s restaurací a bowlingem patří panu Václavu Kastlovi.

Podoba s bývalým mužem číslo jedna světové proletářské revoluce ho přivedla na nápad pojmenovat restaurační zařízení na Lenin. „Jsem syn vysídleného kulaka z počátku 50. let, bolševiky rozhodně v lásce nemám, já si soukromého podnikání vážím,“ říká důchodce Kastl. 

Z jeho penzionu můžete vyrážet poznávat krásné Domažlicko a objevit další jeho poklady.  

Reklama

Výběr článků

Načítám