Hlavní obsah

Na dobříšský zámek zavítá 45 mladých muzikantů z Nizozemska

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Dobříš neupouští od kulturních akcí ani v teplých letních měsících. V úterý 21. července se zde uskuteční koncert souboru Zeeuws Jeugdorkest. Na 45 mladých hudebníků z Nizozemska vystoupí od 20 hodin na koncertě v prosluněném Zrcadlovém sále.

Foto: Archiv souboru Zeeuws Jeugdorkest

Dobříšskému publiku naservírují mladí hudebníci ve věku od 11 do 21 let pestrý program složený ze skladeb staré i moderní hudby.

Článek

Dobříšskému publiku naservírují mladí hudebníci ve věku od 11 do 21 let pestrý program složený ze staré i moderní hudby. Zazní známé skladby od Francoise Bornea, Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta, Stefana Knuijta či Julese Masseneta.

Sólisté předvedou skladby na flétnu, tubu i violu pod vedením třiapadesátiletého dirigenta Carla Nabbe, který je vedoucím také několika dalších souborů a orchestrů v Nizozemsku.

Po Dobříši vystoupí také v Mariánských Lázních a v Praze

„Několikrát do roka koncertuje soubor v Nizozemsku, k těmto vystoupením přidává jednou za dva až tři roky také koncerty v zahraničí,“ sdělil Klaas Touwen z agentury IC Production, která nizozemské soubory do České republiky pravidelně přiváží.

Na dobříšském zámku vystoupí orchestr Zeeuws Jengdorkest poprvé, poté se mladí hudebníci vydají i do dalších českých měst. „Ve středu 22. července vystoupí v Mariánských Lázních a den poté v také v koncertní hale Hlahol v Praze,“ informoval Touwen.

Soubor z Nizozemska komponuje svá vystoupení každý rok na jiný námět, tím letošním je taneční muzika. „Dané téma vždy vybírá dirigent souboru ve spolupráci s hudebníky,“ podotkl Klaas Touwen.

Koncerty nizozemských souborů se na zámku Dobříš konají několikrát do roka, ani studentské orchestry zde nejsou výjimkou. „Je příjemné pozorovat, s jakou pílí a entusiasmem mladí  nadaní hudebníci hrají a jak je těší potlesk jako odměna za krásné hraní,“ uvedla Renata Semová ze zámku Dobříš. „Mnozí studenti jsou v naší republice poprvé. Ocení a zaslouží si naši podporu v podobě poslechu a potlesku. Krásné prostory Zrcadlového sálu celý zážitek umocní,“ řekla Semová.

Studentský orchestr Zeeuws Jeugdorkest byl založen v roce 1966 v jihozápadním Nizozemsku. Skládá se ze začátečníků i pokročilých hudebníků. Během společného i individuálního vystupování se zábavnou formou rozvíjí a členové orchestru zlepšují své hudební dovednosti.

Každý páteční večer společně zkouší hudebníci z oblasti Zeeland a v průběhu celého roku se společně setkávají na víkendových soustředěních. Častým problémem orchestru je roční fluktuace. Starší a zkušení členové opouštějí region kvůli studiu a jejich místa obsazují mladšími nováčci.

Koncert souboru Zeeuws Jeugdorkest se na zámku Dobříš uskuteční 21. července od 20 hodin. Vstupné na něj je 100 Kč a prodej vstupenek je možný na pokladně zámku od 1. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám