Hlavní obsah

Na Dobříš přes Hřebeny

Novinky, Jiří Cysař

Vydali jsme se na turistický výlet přes hřeben Hřebenů, a to s cílem ve městě Dobříš. Bylo pěkné jarní počasí, a tak nám cesta pěkně utíkala už od vlakové zastávky ve Všeardicích, kde jsme výlet zahájili.

Foto: Jiří Cysař

všeradice zastávka

Článek

Kousek cesty jdeme po silnici, ale pak se již na křižovatce se silnicí do Prahy vydáváme po louce k lesu. Jelikož jdeme nejdříve na Stožec ve výšce kolem 600 m.n.m, stoupáme do kopce. Nemusíme se však obávat náročného stoupání, jelikož převýšení je rozloženo na 5,5 kilometru. Kolem trasy podél modré značky po asfaltové cestě v bývalém vojenském prostoru nám zurčí potůček a můžeme se osvěžit.

Těsně pod Stožcem se napojujeme na hřebenovou silnici, po které můžeme pokračovat až k vrcholu, i když modrá značka jde dále lesní cestou, než se také stočí ke Stožci. Během našeho výletu byla tato cesta podmáčená, proto jsme šli po asfaltce.

Na Stožci je turistické odpočívadlo a velký rozcestník turistických a cyklistických tras. Kdo se zde ocitne poprvé, bude překvapen širokou, kvalitní asfaltovou silnicí, kterou by zde vůbec nečekal. Je to přímá cesta k bývalé raketové základně, kam se po asi dvou kilometrech můžeme podívat. Základna je však nepřístupná, lze ji pouze obejít.

My jsme po načerpání sil a občerstvení z vlastních zásob (není zde možnost zakoupení občerstvení) pokračovali po modré značce k rozcestí Pod židovským paloukem. Šli jsme kolem zajímavých lesních míst s místními názvy Čertův palouk, Mejnoška, Horní jedliny a pak Židův palouk. Jsou to letitá označení části lesního porostu vyznačená na mapách.

Od tohoto místa již plynule klesáme k cíli naší cesty, a tím je město Dobříš. Šli jsme po zelené značce směrem k rozcestí Myslivna obora. Důležité je se vydat správnou cestou, jelikož na Dobříš vede více cest, dvě z nich dokonce zelené. Opět nás čeká zhruba 6 až 7 kilometrů pohodlné cesty po zpevněných asfaltových cestách. Jdeme tedy kolem obory Aglaia až přímo na okraj města. Znovu kolem teče potok, nyní Lipižský, a tak se zde při vedru můžeme osvěžit.

Pomalu se blíží cíl naší cesty, jdeme až na kraj lesa. Zde jsme opustili zelenou značku, která odbočila zpět do lesa, a pokračovali až k městu po asfaltové cestě.  Po čase jsme narazili na první občerstvení, a to s místním názvem Vlaška.

V Dobříši si návštěvníci můžou prohlídnout město i místní zámek s francouzkou zahradou. Pokud se vydají jako my vlakem do Prahy, pojedou po nádherné trati přes Čísovice a Měchenice. Do Prahy odtud jezdí také autobusy.

Náš výlet byl dlouhý kolem 14 kilometrů a trval zhruba tři hodiny. Trasa není obtížná a je vhodná i pro rodiny s dětmi a seniory v dobré kondici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám