Hlavní obsah

Na Dialogy s historií se zahradníkem Ondřejem Fousem zve klatovská Galerie U Bílého jednorožce

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovská Galerie u Bílého jednorožce pořádá v pátek 6. prosince od 18 hodin přednášku pod názvem Dialogy s historií se zahradníkem Ondřejem Fousem. Autorkou pásma přednášek je architektka Michaela Zucconi, která do Klatov přiváží další přednášku z pohledu krajiny ve městě.

Foto: ilustrační foto René Ondroušková

Na Dialogy s historií se zahradníkem Ondřejem Fousem zve klatovská Galerie U Bílého jednorožce

Článek

„Privátní prostor má svého investora, jeho přání, sny a cíle. Úlohou tvůrce je tyto zhmotnit a posunout. Vycítit více, než sám klient dokáže sdělit, padnout mu do noty a dát kus sebe do díla. Veřejný prostor má svého investora, kterému byla dána důvěra občanů. Barometrem díla se pak stává skutečnost nakolik volení zástupci a autorský tým dokáže promítnout společenské tužby a přání. Ty vyslovené a zejména ty nevyslovené.

Privátní zahrada ve Šternberku vznikla vestavěním silné architektury do předměstské sídelní kaše. Po první vlně designu zahrady a doplňování místním zahradníkem jsme s klientem hledali novou tvář, která si vzala za úkol jejich velké rodinné přání. Být květinám blíž.

Zámecký park ve Mcelích je dnes zahradou hotelu. Šlechtické sídlo, které se stalo skladem civilní obrany, prošlo řadou dramatických ideových i přirozených změn, které odpovídají na řadu otázek setrvání zámeckých parků jako žánru. Každá obnova jim čelí a naráží na způsob využití objektů a vlastní účel i život místa.

Čelakovského sady a okolí Národního muzea jsou veřejným prostorem s nejtěžším možným zatížením, které si v naší zemi lze představit. Udržet zde živý park je každodenní boj člověka s člověkem, sociálními a asociálními jevy, automobilismem i prostou rezignovaností úředníků a policistů nad nezměnitelností stavu věcí," říká zahradník a vysokoškolský profesor Ondřej Fous.

O autorovi

Ondřej Fous je zahradník, zahradní designér, perenář, vysokoškolský pedagog a publicista. Dlouhodobě spolupracuje na oživení zámeckého zahradnictví při zámku Ctěnice, je autorem zámeckého parku ve Mcelích s jeho květnicí a také je spoluautorem krajinářského řešení Čelakovského sadů a okolí Národního muzea. Dlouhé roky se věnuje prvorepublikovým zahradám a privátním sídlům. Je autorem stovek projektů.

Pravidelně přednáší zahradnické veřejnosti i studentům. Napsal stovky článků o městské zeleni, zahradničení, aktuálních kauzách zeleně i jejích historických souvislostech. Vede atelier Dynamika v kompozici rostlin na ČZU Praha a každoročně otevírá pro studenty program perenářská škola. 

Ondřej Fous pochází ze zahradnické rodiny a starého selského rodu. Zahradnímu designu se věnuje od roku 1994. Vystudoval Střední zahradnickou školu v Mělníku, následně obor Zahradní a krajinářská architektura na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Začínal jako dobrovolník v Anglii u The National Trust a ve specializovaných školkách, pro Technische Universität Berlin pracuje na disertaci o historii květinového dekoru. Během studijních cest navštívil na pět desítek zemí.

Cyklus Dialogy s historií

V roce 2016 a 2017 byl nominován na Výjimečný počin při České ceně za architekturu.

Autorkou pásma přednášek je architektka Michaela Zucconi (pracuje jako architekt v AP atelieru Josefa Pleskota), která ho realizuje s přesvědčením, že zvýšením povědomí o tvorbě, vztazích a působení architektury na člověka u široké veřejnosti se také plošně zlepší prostředí, ve kterém žijeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám