Hlavní obsah

Na cestě za pražskými památkami i do Stromovky

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní památka Královská obora (park se dnes nazývá Stromovka) se nachází v nivě Vltavy jižně od Císařského ostrova, od něhož ji odděluje průplav. Navazuje na plochu Výstaviště Praha. Královská obora i Výstaviště se nacházejí na území Bubenče a jsou udržovány ve smyslu anglického parku.

Foto: Jiří Cysař

Pražský hrad od Senátu

Článek

Procházku s cílem ve zmíněné Stromovce zahájíme u Anděla na Smíchově a po Štefánikově třídě nejprve dojdeme na Újezd. Místo, kde byl dříve tank, nahradila kašna. Další kroky míří na Malou Stranu kolem Tyršova domu a ministerstva školství.

V Karmelitské ulici je Pražské Jezulátko (latinsky Jesulus Pragensis) - což je malá vosková soška zobrazující Ježíše Krista v útlém dětství, vystavená v chrámu Panny Marie Vítězné na Malé Straně v Praze, což je objekt, který se nachází na trase naší procházky. Takže se tu pochopitelně na chvíli zastavíme.

Poté se dostáváme na Malostranské náměstí - vpravo vidíme Karlův most. Zde je dobré se zastavit a podívat se na Malostranskou mosteckou věž a také na část mostu. Vlevo se nalézá chrám sv. Mikuláše. 

Dále projdeme podloubím na náměstí a pokračujeme kolem Valdštejnského paláce, odkud se nám nabízí zajímavý pohled na Pražský hrad z jiného, než obvyklého úhlu. Cesta je bez velkého převýšení, takže pro turisty naprosto pohodová.

Kolem kolon aut se dostáváme na Klárov a odtud se vydáváme do kopce k Chotkovým sadům - a pak na Letenské sady a Letenskou pláň. Stoupání je celkem prudké. V Chotkových sadech můžeme opět vidět ze zajímavého místa Pražský hrad a památník J. Zeyera... Pak už je před námi Letenská pláň se stadiónem pražské Sparty a stavba tunelu Blanka s informační budkou uprostřed pláně.

Míjíme Muzeum kávy v ulici Jana Zajíce 7, kde mají otevřeno každý den od 11 hodin, a pokračujeme na okraj parku. Nyní jsme již kousek od cíle čili od Stromovky a Holešovického výstaviště s hokejovou halou, kde své zápasy hraje Sparta Praha a Lev Praha z KHL. Klesáme parkem a jsme přímo u konečné tramvají a vstupu na Výstaviště a parku. Park Stromovka je rozsáhlý a jsou zde dětská hřiště, restaurace i velké plochy pro sportování či odpočinek.

Předpokládá se, že Královská obora - Stromovka byla založena králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1268 v místě jilmové doubravy. Historická zmínka o Královské oboře (v Ovenci) se týká roku 1320, kdy ji Jan Lucemburský vyňal z majetku, který postupoval svatovítskému proboštství. V roce 1495 byl na jižní náhorní hraně obory vystavěn královský lovecký letohrádek pro Vladislava Jagellonského, dnešní místodržitelský letohrádek. V současné době Královská obora slouží k rekreačním, sportovním i kulturně vzdělávacím účelům. Pod oborou probíhá ražba tunelu Blanka, součásti pražského Městského okruhu.

Celá trasa je zhruba sedmikilometrová  Nabízí prohlídku části historické Prahy a současně i návštěvu parku plného zeleně. Jedná se tak o dobrý tip na výlet do Prahy s dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám