Hlavní obsah

Na brumovském hřbitově je už zase obvyklý klid

Novinky, Jiří Smutný

Třináctého června byl ve svém rodném Brumově pohřben spisovatel a publicista Ludvík Vaculík. Stalo se tak podle jeho dávného přání a v místě, které si sám vybral, protože je z něj podle jeho názoru krásný výhled. Ten den zde bylo nebývale rušno.

Foto: Jiří Smutný

Na hřbitově v Brumově je již zase úplný klid

Článek

Bývá zvykem, že slavné osobnosti končí na slavných hřbitovech ve slavných městech. Existují však i výjimky, které se vracejí tam, odkud vzešly. Takovou poslední cestu si zvolil i slavný autor Dvou tisíc slov.

Na pohřeb mu přišly stovky lidí a nechyběli ani významní spisovatelé, jako Ivan Klíma nebo Pavel Kohout. Otázkou je, zda to nebylo poprvé a naposled. Z Prahy je do Brumova daleko a dálnice tam nevede.

Dnes už je na hřbitově zase úplný klid. Kdyby se chtěl náhodný návštěvník zeptat na cestu ke hrobu slavného spisovatele, tak nemá koho. Není tu ani živáčka.

Pokud jde o město Brumov-Bylnice, tak jeho starosta Zdeněk Blanař přiznává, že si vedení města Vaculíkova rozhodnutí být pohřben v rodném městě váží. Bere to jako důkaz toho, že pro něj Brumov hodně znamenal. Na druhé straně ale trochu zaráží skutečnost, že zatímco ostatní zesnulí a na stejném hřbitově pohřbení občané mají na webových stránkách města v rubrice „smuteční oznámení“ svoji fotografii, Ludvík Vaculík ne. Že by jeho rodné město nebylo schopno žádnou sehnat?

V každém případě ale musí návštěvník hrobu uznat, že s tím výhledem to sedí. Cesta k Vaculíkovu místu posledního odpočinku připomíná začátek filmu Sedm statečných, neboť je to také do kopce. A protože zvolené místo je až úplně nahoře u hřbitovní zdi, je odsud opravdu krásný výhled do kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám