Hlavní obsah

Na Benefičním koncertě v broumovském klášteře vystoupí Vilém Veverka a Kateřina Englichová

Novinky, Kateřina Ostradecká

Třináctý ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska bude symbolicky zahájen Benefičním koncertem, který se uskuteční 1. května v broumovském klášteře. Na koncertě vystoupí harfenistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka.

Foto: archiv umělců

Přední čeští interpreti Kateřina Englichová a Vilém Veverka.

Článek

Koncert odstartuje v 18 hodin v sále Dřevník, v zahradě broumovského benediktinského kláštera. Během programu zazní díla Maurice Ravela, Jana Hanuše Trnečka, Clauda Debussyho a Astora Piazzolly. Vstupenky za 990 Kč, 690 Kč a 290 Kč jsou již v předprodeji. Zakoupit se dají v klášterní kavárně Café Dientzenhofer nebo na webu kláštera.

„Troufám si říci, že spolupráce s Kateřinou Englichovou tvoří zásadní pilíř portfolia komorní hudby, a to pro nás oba. Ukazuje se, že spojení hoboje s harfou je co do atraktivity či exkluzivity bez nadsázky jedinečné. Těžko budeme na české scéně hledat ideálnější "nekonvenční" spojení dvou podobných nástrojů. Ostatně, nechť posluchači sami posoudí. Týká se to repertoárových možností i typologie našich nástrojů jako takových,“ uvedl Vilém Veverka.

„Kateřina Englichová i Vilém Veverka přijali naše pozvání účinkovat na Benefičním koncertě na podporu festivalu Za poklady Broumovska a symbolicky se tak na Broumovsko vracejí. Oba dva již účinkovali sólově i v komorní roli na festivalu v minulých letech a naši posluchači si jejich účast doslova vyžádali. Kateřina Englichová i Vilém Veverka jsou našimi předními instrumentalisty a reprezentují tak i jeden z cílů festivalu, přivážet do regionu to nejlepší z klasické hudby,“ informovala výkonná ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Výtěžek z koncertu putuje na podporu 13. ročníku festivalu Za poklady Broumovska. Ten ve dnech 30. června až 1. září pozve na Broumovsko české i zahraniční interprety klasické hudby. Během deseti sobotních prázdninových koncertů se v unikátní skupině broumovských kostelů představí Ensemble Inégal, Janáčkovo kvarteto, Olga  Šroubková, Eduard Šístek, Přemysl Kšica, Miroslav Smrčka, vítězové Broumovské klávesy a Concertina Praga, Accio Piano Trio, Esa Tapani, Jan Vobořil, Zuzana Rzounková, Jana Goliášová, Castelcorn Ensemble, Prague Cello Quartet, Kateřina Kněžíková, Milan Al-Ashab, Zdeněk Klauda a L´Armonia Terrena.

Nad 13. ročníkem festivalu převzali záštitu Ministerstvo kultury, kardinál Dominik Duka a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj. 

Reklama

Výběr článků

Načítám