Hlavní obsah

Mysteriózní les si zřejmě poslední oběť ještě nevybral, buďte při návštěvě raději opatrní

• Aktualizováno
Novinky, Petr Hejna

Nedávná zpráva z konce dubna o smrti cyklisty v Branišovském lese doslova nahrává hledačům tajemna, nevysvětlitelných jevů, přítomnosti duchů i mimozemských civilizací. Nejen toto, ale i záhadná násilná úmrtí i sebevraždy jsou údajně s tímto lesíkem na okraji Českých Budějovic po léta spojeny.

Foto: Petr Hejna

Ruina statku U Petrů

Článek

Již samotný vstup do lesa od zchátralého statku U Petrů, též příhodně U lesa zvaného, nepůsobí dvakrát romanticky. V kapličce dnes již není ani oltář, jak se možno ještě leckde dočíst, celý objekt podléhá nejen zubu času, ale i pařátům nenechavců, devastováním bezdomovci a znečišťováním okolí bezohlednými lidmi.

Co však doslova jak světlo lampy můry přitahuje tu část populace, pro níž jsou paranormální jevy realitou, jsou historky o událostech s lesem pro ně nezpochybnitelně spojenými, jak jinak, než temnými, krvavými a nevysvětlitelnými.

První oběti si měl, v raných časech ještě značně bažinatý, les vybrat již před dávnými lety, kdy zde vedla obchodní stezka. Močály měly pohltit zbloudilce i oběti lapků. Ovšem většina „zaručeně pravdivých" událostí je mnohem novějšího data. Kupř. z roku 1960, kdy ze samoty U pěti zlodějů pocházející muž zažil posun v čase, kdy hodinovou cestu domů na kole absolvoval v čase devětkrát delším. Les se před ním vlnil, stejně jako se pohybovala cesta - střízlivému čtenáři se možná vybaví scéna z filmu Slavnosti sněženek, kde policista zabavuje opilým cyklistům ventilky.  

V 70. letech zde sídlila armáda. Dvě dvojice vojáků při střídání ve službě zde přišly o život poté, co jeden z vojáků se po vzoru hororových filmů počal proměňovat v cosi podivného. Vyděšení mládenci, omámeni hrůzou tajemného lesa, se měli postřílet navzájem a zemřít - tedy možná až na jednoho, buď přeživšího, či skonajícího později v nemocnici. Ovšem existují zde výpovědi svědků, že místo činu se nacházelo jinde, stejně jako důvodem měla být obyčejná vzájemná nenávist.

Vynechat nelze oblíbené UFO - po blíže nespecifikovaný rok měl být les po pádu obrovské zářící koule uzavřen speciální jednotkou, podivně opálené stromy dle stanoviska hochů se stříkačkami pochází z počátku tohoto tisíciletí, kdy v lese a okolí hořela vyschlá místa.

Radno bývalo vyhnout se i stromu oběšenců, kde byl nalezen roku 1927 na oprátce visící mladý pár, později jiná žena, i po skácení zde hlas nabádá k sebevraždě.

Nechybí zde šance potkat místní bílou paní, prostou ženu v bílém, zavražděnou v jedné ze samot, stejně jako nad povrchem se vznášejícího černého muže, zvaného Pán Lesa nebo Černý rytíř. I když ústa a oči byly spatřeny jen náznakem, modré oči nabádají k opuštění lesa, zatímco červené garantují úmysl návštěvníka v lese polapit. Výskyt lysohlávek a jejich konzumentů v lese není zdokumentován.

Co však je nezpochybnitelné, jsou doložené údaje - např. že kaplička před statkem U Petrů pochází z roku 1915 a dala ji zbudovat Kateřina Gramanová pro uctění zesnulého manžela Josefa, že křížek u odbočky ze silnice k tomuto místu je z roku 1850, nebo že síť cyklostezek byla vybudována roku 2014. Bohužel právě jednomu z jejich uživatelů se vyjížďka na kole stala osudnou - někdo za touto tragédií vidí zlé duchy, vyšetřovatelé mají kupodivu jiný náhled (příčinou podle nich byla vysoká rychlost). 

Les je přístupný stejně "badatelům", tak i po naučné stezce prostým turistům, pro cyklisty však platí pozor na rychlost a lesní terén, a duchům se raději vyhýbejte všichni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám