Hlavní obsah

Mydlovarští hasiči světili své nové vozidlo

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči z Mydlovar na Českobudějovicku uvedli v sobotu 21. dubna slavnostně do „služby“ své nové vozidlo pro přepravu osob. Nový devítimístný minibus Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI za zhruba milión korun posvětil administrátor Římskokatolické farnosti Bílá Hůrka Pater Štefan Ján Nemec.

Foto: Petr Pokorný

Nový Mercedes posvětil administrátor Římskokatolické farnosti Bílá Hůrka Pater Štefan Ján Nemec.

Článek

Sluncem prozářenou slavnost, která byla také součástí letošních oslav 100. výročí vzniku republiky, podpořila Skupina ČEZ, tradiční partner obce, v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„V historii našeho sboru dobrovolných hasičů (SDH) je jen málo podobných okamžiků, jako je ten dnešní. Splnil se totiž sen několika generací. Lze to srovnat snad jen s událostí krátce po založení sboru v roce 1925, kdy byla pořízena první stříkačka. V den, kdy dorazila na nádraží do Dívčic, ustala v obci veškerá pracovní aktivita a stříkačka byla za zpěvu a obrovského nadšení slavnostně přivezena,“ připomněl kus už téměř sto let staré historie starosta Mydlovar Petr Ciglbauer.

Jeho srovnání bylo trefné. I nynější oslava byla velkolepá. Mydlovarskou náves zaplnily už před čtrnáctou hodinou více než dvě stovky lidí. Nechyběli samozřejmě dobrovolní hasiči z okolních obcí, ze Zlivi, Dřítně, Zahájí a dalších. Svého zástupce vyslali i profesionálové z Českých Budějovic. Hasiči v slavnostních uniformách položili věnec k památníku padlých v první světové válce. K vidění byla přistavená moderní i historická požární technika.

V doprovodném programu vystoupily děti z místní mateřské školy a mažoretky. O hudební doprovod se postarala kapela B-Quintet. Unikátní podívanou byl požární útok provedený historickou stříkačkou, původně ještě taženou koňmi.

Nefalšované nadšení místních hasičů vysvětlil velitel SDH Mydlovary Karel Maruška. „Když se po roce 1990 obnovovala činnost sboru, začínalo se prakticky z ničeho. Jediným našim vozem byla až dosud stará Avie, kterou jsme udržovali v chodu neustálými opravami. Naštěstí máme hodně šikovných kolegů,“ uvedl Maruška a poznamenal, že nyní využili Mydlovarští k nákupu nového automobilu státní a krajské dotace, které pokryly přibližně 75 procent celkových pořizovacích nákladů.

Poslanec Parlamentu ČR Jan Zahradník v této souvislosti připomněl ničivé povodně v roce 2002, při nichž sbory dobrovolných hasičů sehrály, jako předvoj svých profesionálních kolegů, nesmírně důležitou roli při záchraně životů a likvidaci škod. Právě tyto události vedly ke změně společenského vnímání těchto obecních dobrovolnických složek a k jejich větší finanční a materiálové podpoře ze strany státu a krajů.

„Nesmíme ovšem zapomínat také na to, že hasiči jsou i významným prvkem při udržování tradic, sportovního, kulturního a společenského života ve svých obcích,“ doplnil Zahradník.

V dnešní době se dobrovolní hasiči intenzivně věnují sportovní činnosti. „Hasičský sport přitahuje mladé lidi, prohlubuje kamarádství a vzájemnou pomoc. Hasičské soutěže jsou významnou společenskou událostí, při níž se setkávají družstva nejen z okresu, ale i z celého Jihočeského kraje,“ konstatoval starosta.

Mydlovary leží zhruba 20 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic a je jednou z devíti historických obcí oblasti Zbudovských Blat.

Reklama

Výběr článků

Načítám