Hlavní obsah

Muzikálový hit Balada pro banditu se vrací na jeviště Divadla Jiřího Myrona

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšná muzikálová inscenace Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Balada pro banditu, kterou v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě inscenoval renomovaný režisér Peter Gábor, se v úterý 22. ledna vrací na jeviště Divadla Jiřího Myrona.

Foto: archiv NDM Ostrava

Herecky i pěvecky zajímavý Igor Orozovič v titulní roli muzikálu Balada pro banditu.

Článek

Režisér Peter Gábor si v novém hereckém, výtvarně i hudebně působivém nastudování k tomuto účelu přizval například Jana Štěpánka (scéna), Katarínu Holkovou (kostýmy), Vlastimila Šmídu (hudební nastudování), Jiřího Šimáčka (korepetice) a Jaroslava Moravčíka (choreografie).  

Slavný a dnes už legendární muzikál tak vůbec poprvé režisér „rozehrál“ na jevišti největšího ostravského divadla, přičemž pěvecky skvěle disponované ostravské činoherce doprovází živá kapela.  

V hlavní roli zbojníka Nikoly Šuhaje se představí Igor Orozovič, zatímco postavu Eržiky hraje a zpívá Veronika Lazorčáková. Spolu s ústřední dvojicí se na jevišti objevuje celá plejáda herců činoherního souboru – Veronika Forejtová, Jan Fišar, David Viktora, Vladimír Polák, Andrea Mohylová, Daniela Kupčíková, František Strnad, Marie Logojdová, Jaroslav Rusnák, Pavlína Kafková a další… 

Příběh vychází z románu Ivana Olbrachta, který se proslavil badatelskou cestou po Podkarpatské Rusi. Již ve své reportáži Loupežníci popisoval zbojnictví této oblasti. V první polovině 30. let minulého století pobýval Olbracht v Koločavě a zamiloval si zdejší kraj a jeho hrdiny, stále znovu oživované písněmi i legendami.

Milan Uhde a Miloš Štědroň pak jako variaci na Olbrachtova Nikolu Šuhaje loupežníka vytvořili pro Divadlo Husa na provázku Baladu pro banditu, kterou jako první od její slavné éry v sedmdesátých letech uvedlo po revoluci právě Národní divadlo moravskoslezské v režii Petera Gábora. Ten se po letech ujal i současného nastudování.

Další reprízu Balady pro banditu uvádí Národní divadlo moravskoslezské na scéně Divadla Jiřího Myrona v úterý 22. ledna od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám