Hlavní obsah

Muzikálová scéna v Praze má nové hvězdy

• Aktualizováno
Novinky, Petr Mráček

Broadwayský muzikál Rent, který posbíral ceny Tony i Pulitzerovu cenu, je od 8. srpna k vidění v Praze - ten den zde měl svou premiéru.

Foto: Petr Mráček

Muzikál Rent, Praha - 8. srpna 2013

Článek

V divadle Na Prádle parta mladých zpěváků pod vedením amerického režiséra Steveho Josephsona nastudovala muzikál, který je v celém světě již dobře známý. Všichni navíc zpívají v originále, tedy v anglickém jazyce (jsou ale české titulky). Česká verze se plánuje od jara příštího roku a na premiéře jsme měli možnost vidět v češtině první hit.

Rent je inspirovaný operou La bohème Giocoma Pucciniho. Autor Jonathan Larson (hudba, scénář i námět) vypráví tak příběh o skupině mladých umělců New Yorku snažící se tvořit a přežít s břemenem AIDS. V příštím roce muzikál oslaví 20 let od svého prvního uvedení. Na Broadway se hrál 12 let s celkem 5 124 představeními.

Troufnu si říct, že po čtvrtečním pražském uvedení má nejen muzikálová scéna nové hvězdy hudebního nebe. Je vidět, že i ve skromných podmínkách může vzniknout dílo, které stojí za zhlédnutí a kterému by slušelo velké divadlo. Snad se páni producenti přijdou sami přesvědčit, že by stálo tento kus mít ve svém repertoáru. Co na tom, že kromě představitelky Maureen Johnson v podání Michaely Noskové, jde o jména méně známá nebo do včerejšího večera vůbec neznámá. Jejich výkony byly skvělé. Publikum bylo nadšené a několika minutová standing ovation v závěru snad vyrazila dech i všem účinkujícím.

Představení, až na malé chybičky, které se dají přičíst trémě z premiéry a které se během dalších repríz snad doladí, bylo kompaktní. Parta držela pohromadě, ale i přesto je nutné vyzdvihnout výkony některých interpretů, ať již zmíněné Michaely Noskové, nebo Ondřeje Izdného, představitel Marka Cohena, který ukázal svůj čistý hlasový projev.

Další jména, která excelovala: Lukáš Pečinka v komediální roli travestity Angela Dumott Schunarda, jenž v druhé polovině na AIDS umírá, Roman Tomeš v roli Rogera Davise, či Olda Smysl v roli Toma Collinse a Tereza Martínková jako Joanne Jeffersonová.

Další termíny představení jsou:

10., 15., 16., 17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. 8. v divadle Na Prádle.

Vstupenky zakoupíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám