Hlavní obsah

Muzikál Řek Zorba nabije diváky energií, nadějí a optimismem

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvečer druhé adventní neděle vtrhne na jeviště Velkého sálu Městského divadla Zlín světový muzikál Řek Zorba a s ním i příval energie, nekonečné naděje, volnosti a životního optimismu.

Foto: archiv MDZ

V titulní roli muzikálu Řek Zorba alternují Dušan Sitek a Zdeněk Junák.

Článek

V hlavní roli legendárního titulu se bude střídat Dušan Sitek, který po pětadvacetiletém angažmá ve zlínském divadle odešel před dvěma lety do Prahy, a Zdeněk Junák z Městského divadla v Brně, tvář populární například i díky seriálu Četnické humoresky. Inscenace bude mít dvě premiéry – první se koná 8. prosince, druhá 9. prosince, vždy od 19 hodin.

V režii umělecké šéfky Hany Mikoláškové se v Zorbovi představí celý soubor zlínského divadla. O postavu Bubulíny se podělí Helena Čermáková s Janou Tomečkovou. Další z hlavních ženských rolí přijala Zuzana Sapárová. Mladá talentovaná zpěvačka z Otrokovic se sametovým hlasem je členkou kapely F-dur Jazzband a před dvěma lety okouzlila i porotu soutěže Československo má talent.

Příběh o Řeku Zorbovi napsal řecký spisovatel Nikos Kazantzakis ve 40. letech minulého století a román, který vyšel v roce 1946, si brzy získal oblibu na celém světě. "Autor v něm vzpomíná na blízkého člověka, který mu razantním způsobem proměnil život, převrátil žebříčky hodnot a vryl se nesmazatelně do jeho paměti. Divadelní Zorba je stejný, jako byl ten reálný, kterého Kazantzakis skutečně potkal v roce 1916, kdy spolu těžili lignit," říká dramaturg Miroslav Ondra.

Do muzikálové podoby knihu převedli v 60. letech autoři slavných muzikálů Kabaret nebo například Chicago Joseph Stein, Fred Ebb a John Kander. Na Broadwayi měl premiéru 16. listopadu 1968. Ve slavné stejnojmenné filmové verzi knihy z roku 1968 si titulní roli zahrál Anthony Quinn.

Ve středu 5. prosince od 17 hodin jste zváni do Dílny 9472 na Klevetivku s tvůrci. V pátek 7. prosince v 10 hodin se ve Velkém sále koná i oblíbená veřejná generálka.

Řek Zorba je také jedním z titulů, kterým můžete potěšit své blízké v rámci nabídky výjimečného ročního vánočního předplatného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám