Hlavní obsah

Muzikál Fantom Londýna evokuje příběh lásky, bujarého veselí i děsuplných mordů sériového vraha

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajuplný krimimuzikál, kde každá postava může být vrahem - tak charakterizují tvůrci Radim Smetana, Michael Prostějovský, Pavel Bár a Lumír Olšovský inscenaci Fantom Londýna, jejíž další reprízu uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě 18. září.

Foto: archiv NDM Ostrava

Tak to vypadá na jevišti Divadla Jiřího Myrona, když se hraje Fantom Londýna.

Článek

Režisérem muzikálu Fantom Londýna je Lumír Olšovský, který má v NDM už několik režisérských "zářezů" (vedle Fantoma Londýna jsou to také inscenace Čardášová princezna a Divotvorný hrnec). Tentokrát je i spoluautorem libreta, zatímco autorem hudby je Radim Smetana.

Texty písní jsou dílem renomovaného Michaela Prostějovského, který proslul jako autor českých libret muzikálů Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Jesus Christ Superstar a Evita.

Další specialitou ostravského muzikálu Fantom Londýna je hvězdný host, což v tomto případě naplňuje zpěvačka Jitka Zelenková, která vytvořila postavu královny Viktorie. Je to dost možná její první muzikálové role, zde navíc v příběhu lásky, děsuplných vražd i bujarého veselí, který evokuje nikdy neobjasněné řádění sériového vraha za časů viktoriánského Londýna konce 19. století.

Nový autorský muzikál se vrací k mysteriózní postavě Jacka Rozparovače, o němž dodnes nevíme téměř nic. Ačkoliv záhadné vraždy kněžek lásky v londýnské čtvrti Whitechapel ohrozily jen velmi malou část Londýna, měly obrovský dopad na celou tehdejší společnost. Během desítek let se zrodila řada pověstí a legend, na jejichž základě vznikly úspěšné romány, filmy a nyní i zcela původní, tajuplný krimimuzikál, kde každá postava může být vrahem.

Další repríza muzikálového představení, v němž hrají a zpívají členové souboru opereta/muzikál Martina Šnytová, Juraj Čiernik, Robert Finta, Eva Zbrožková, Hana Fialová, Roman Harok, Pavel Liška a mnozí další, proběhne ve středu 18. září od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám