Hlavní obsah

Muzeum ve Šlapanicích představilo veřejnosti práci archeologů

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum ve Šlapanicích (součást Muzea Brněnska) připravilo na sobotu 29. července pozoruhodnou populárně-naučnou akci nazvanou Archeologie pro každého aneb Nevšední výlet do pravěku pro děti i dospělé.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Před historickou budovou staré šlapanické fary a scholasterie z přelomu 13. a 14. století, v němž dnes muzeum sídlí, se v sobotu odpoledne sešlo množství dětí i jejich rodičů. Setkání zájemců o archeologii všeho věku s odborníky připravila archeoložka Klára Sovová, pracovnice muzea.

Návštěvníci se měli možnost seznámit s prací archeologů v terénu a s jejich pracovními nástroji. Kromě toho se dověděli i něco o určování nálezů, například kostí různých zvířat. Zajímavá byla i ukázka skládání keramické nádoby, z níž se našly jen střepy, do původní podoby.

Při přiblížení života v pravěku si zájemci mohli zkusit umlet mouku dobovým způsobem, rozdělat oheň i seznámit se se způsobem výroby nádobí z hlíny. Zajímavou ukázkou byl i výběr předmětů, které pravěcí lidé dávali do hrobů svým blízkým.

Archeologické odpoledne se ve Šlapanicích konalo poprvé. Vzhledem k úspěšnosti celé akce je možné, že se v budoucnu stane stabilním letním programem muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám