Hlavní obsah

Muzeum v Rokycanech láká na modely letadel z období 1. světové války

Novinky, Veronika Plachá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, které je pobočkou Západočeského muzea v Plzni, otevřelo novou výstavu s názvem „Boje v oblacích. První světová válka v pojetí modelářů.“ Výstava modelů, která se koná v rámci výročí konce Velké války, potrvá až do podzimu.

Foto: Veronika Plachá

Velký výstavní sál rokycanského muzea.

Článek

Výstava láká na mnoho věrných modelů letadel, tanků, děl a lodí z období 1. světové války. Zrealizovat ji bylo možné díky ochotě mnoha modelářů z různých koutů České republiky.

Součástí výstavy také malby s leteckou tématikou, profily historických letadel, busty známých vojenských velitelů, medaile či vyznamenání. Malby pocházejí od akademického malíře Sergeje Mertense, profily historických letadel od modeláře Marka Micbergra.

Celou výstavu doplňuje obsáhlý doprovodný text ve formě průvodce do ruky, v němž se návštěvník může dočíst různé doplňující informace o historii vzdušné války, o strojích, o strategickém bombardování, o formování letectva v různých zemích, může se seznámit s největšími leteckými esy nebo si počíst o tom, jak se „žilo“ v tancích. Text je také obohacen o dobové fotografie a různé ilustrace.

Expozice modelů je nainstalovaná ve velkém výstavním sále, který se nachází v historické budově Muzea Dr. Bohuslava Horáka na náměstí Josefa Urbana v Rokycanech.

Výstava se pro veřejnost otevřela 15. června a potrvá až do 7. října. Navštívit ji zájemci mohou od úterý do neděle vždy od 8 do 12 hodin a od 12.30 do 16 hodin. Informace o vstupném na www.zcm.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám