Hlavní obsah

Muzeum silnic otevřelo novou expozici

Novinky, Tomáš Turek

V pátek 27. června byla v Muzeu silnic ve Vikýřovicích otevřena stálá muzejní expozice Z historie a současnosti našich silničních mostů, která byla zakončením rekonstrukce objektu tzv. Krenišovského dvora ve Vikýřovicích, ve kterém Muzeum silnic sídlí.

Foto: Tomáš Turek

Muzeum silnic ve Vikýřovicích - nová expozice mostů

Článek

Expozice, se symbolickým mottem z básně Jiřího Žáčka K čemu jsou mosty přes řeku, to aby měl člověk blíž k člověku!, představuje mosty jako technická díla sloužící k převedení libovolné komunikace přes přírodní nebo umělou překážku, zároveň také jako spojovací článek při překonávání nejrůznějších překážek. 

Expozice sleduje vývoj mostního stavitelství od prvních dřevěných a kamenných lávek až k železobetonovým obrům překonávající kilometrové vzdálenosti.  

K současným stavbám vedla dlouhá cesta lidského úsilí a překonávání sebe sama, kdy se zkušenosti generací stavitelů sčítaly a násobily. Kámen, malta a práce kameníků a dalších řemesel, to byl obraz stavby mostů až do poloviny 19. století. S rozvojem železářství se technologie stavby mostů významně změnila. Železo, ocel a železobeton daly správný rozměr obloukům, aby překonaly jediným vzmachem nevídané vzdálenosti. 

Na nejrůznějších exponátech-modelech a částech stavebních prvků mostů je představen vývoj našeho mostního stavitelství. Most se tak objevuje na obrazech, grafikách, medailích, pohlednicích, poštovních známkách, v písních i básních. Setkáváme se s nimi na platidlech, nejnověji jako výmluvný symbol na každé bankovce eura.

Expozice proto představuje řadu takto unikátních exponátů. Mezi nejstaršími je možno zhlédnout např. model dřevěného mostu a pískovcový klenák z konce 18. století. Mezi ty největší a nepřehlédnutelné patří určitě tzv. Bailey Bridge, mostní konstrukce, která se začala používat za 2. světové války a jako mostní provizorium se používá dodnes. Naopak nejmenšími exponáty jsou haléře z 20. let 20. století, které jsou dekorovány motivem mostu.

Expozice se snaží představit nejen historii našich silničních mostů, současnost ve výstavbě mostů je mj. prezentována přehledem Mostních děl, které jsou každoročně vyhlašovány a ministrem dopravy oceňovány na Mezinárodním sympozium MOSTY.

Muzeum silnic vystavilo řadu vlastních sbírkových předmětů, kolekci dřevěných modelů zapůjčených z Národního technického muzea v Praze, sbírky Moravského zemského muzea, Muzea v Litovli i Vlastivědného muzea v Šumperku.

V předsálí expozice je vystaveno také několik modelů mostů, které v rámci soutěže, vyhlašované Svazem výrobců vlnitých lepenek, zhotovili studenti středních škol z celé ČR. Expozici doprovází i zábavné interaktivní prvky, kdy si návštěvníci budou moci zkusit postavit model unikátní lávky Leonarda da Vinci, sestavit puzzle s námětem most apod. Na velkoplošné mapě budou moci označit svůj oblíbený most, přispět svými fotografiemi budou moci do obrazové prezentace sbírkových pohlednic a fotografií. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám