Hlavní obsah

Muzeum na Šumavě se ponořilo do vánoční atmosféry

Novinky, Jan Kaše

V Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích byla zahájena výstava 27 betlémů s 728 figurkami. Nechybí ani jesličky v láhvi.

Foto: Jan Kaše

Velký vyřezávaný betlém

Článek

S nástupem předvánoční doby nechtělo Muzeum Lamberská stezka zůstat pozadu a připravilo pro návštěvníky výstavu betlémů, které vytvořil Zdeněk Mann.

Jak se rodí betlemář?

Není zapotřebí zdůrazňovat, že betlémy patří k vánočním svátkům. Tato krásná tradice přečkala i doby, které jí příliš nepřály.

Zdeněk Mann pro vysvětlení, jak se člověk stane betlemářem, použil citát Karla Čapka z článku Betlém, publikovaný v roce 1924:

„Snad také stával o Vánocích Betlém v kostele vašeho dětství; byli tam tři králové, Jezule, pastevci s ovečkami a kravami, takové malé domečky těch pastevců, kudrnaté stromy a všechno, co si kdo může představit; a vy jste na té kráse mohli oči nechat.“

Ano, právě zážitky z dětství byly hlavním hnacím motorem Zdeňka Manna pro vyřezávání a konstruování betlémů.

Jesličky v láhvi? Proč ne

Na výstavě jsou k vidění dřevěné betlémy nejrůznějších velikostí. Zdeněk Mann však vytváří i nevšední a netradiční díla. Tím jsou například jesličky v láhvi.

Nápad k výrobě se zrodil po přečtení Zpravodaje příbramských betlemářů, kde byl citován článek z časopisu Český lid z roku 1926, který však blíže nepopisoval postup.

„Musel jsem tedy vymyslet postup sám. Ze zkušeností teď vím, že pro stavbu potřebujete dvě základní věci: lahev a trpělivost… První prací, kterou je nutno vykonat, je vyrovnání dna lahve. Bývá totiž vypouklé dovnitř a nejde na něj nic postavit. To provádím jedním druhem sádry, kterou před tím obarvím nazeleno, protože pak na ní dávám bílé ovečky,“ popisuje Zdeněk Mann výrobu.

Pozadí vyrábí z papíru, který sroluje a v láhvi rozvine a nalepí. Následuje dřevěný podklad pro chýši.

„Vrchní vrstva má navrtané dírky, do nich se později zasunou čepy stěn chýše. Než se na chýši nasadí střecha, lahev se musí osadit vyřezanými figurkami, které je třeba rovněž důkladně přitmelit. Na střechu se přidělá kometa a zbývá už jen lahev zazátkovat,” dodal.   

Zdeněk Mann vytváří opravdu překrásné betlémy. Při návštěvě vánočně vyzdobeného muzea tak na vás dýchne úžasná atmosféra, s kterou se setkáváme pouze jednou v roce. A proto je třeba si ji vychutnat. V Žihobcích k tomu máte jedinečnou příležitost.

Reklama

Výběr článků

Načítám