Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska zve na výstavu prací mladých kumštýřů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 18. února v 17 hodin bude v Muzeu Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži zahájena výstava prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Kroměříž. Výstavní prezentace nese název ZEMĚ - ZE MĚ - ZE ZEMĚ.

Foto: Robert Rohál

Muzeum Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži.

Článek

Tvorba dětí a mládeže - to je tradiční prezentace hýřící nápady, koncert kreativity, fantazie, barev a tvarů. I tentokrát jde o široké spektrum výtvarných technik a postupů, jejichž prostřednictvím se žáci snaží z rozmanitých úhlů pohledu zpracovat dané téma.

„Po naší poslední výstavě v Muzeu Kroměřížska s tématem Řeka jsme se tentokráte zaměřili na další živel a tím je Země. Jak už název naší současné výstavy vypovídá, celé naše výtvarné snažení se týkalo ZEMĚ, ať už jako hmoty, půdy či jako součásti vesmíru, ale také toho, co ZE ZEMĚ vzniká, vyvěrá, vyrůstá a kdo z ní žije. Dalším úhlem pohledu je to, co vznikalo ZE MĚ, tedy z každého jednotlivce, který se do procesu tvoření zapojil a promítl na papír nebo do jiného materiálu svůj pohled na svět. A že jich nebylo málo. Autoři prací jsou mladí výtvarníci od pěti do osmnácti let a jsou to žáci a studenti výtvarného oboru Základní umělecké školy v Kroměříži,“ uvedl Mgr. Jiří Wiesner, vedoucí výtvarného oboru.

Nad daným tématem se mladí kumštýři společně zamýšleli a pracovali na něm přibližně tři roky. Každý z vyučujících se věnoval se svými žáky tématu po svém, samostatně se svými skupinami. Jindy se do řešení problému vrhali společně, třeba v rámci výtvarných soustředění, tzv. plenérů, v Moravském krasu a v okolí Brna. Tam zkoumali hlubiny krápníkových jeskyní a nechali se inspirovat světlem ve tmách a magickou hrou světla na krápnících. Dolovali barevné písky ve starém lomu v Rudicích, zkoumali bohatost odstínů země a vytvářeli pomocí nich nejroztodivnější obrazy. Malovali a kreslili pohledy na krajinu z nejrůznějších úhlů a perspektiv.

„Během vyučovacích lekcí jsme si všímali, například v projektech Farmaření a Na houbách, Otisky pravěku, Jeskyně a propasti, Šelmy z jeskyní, co nám země poskytuje za poklady, jaké ovoce a zelenina a jiné plodiny z ní vyrůstají, jak se v zemi zachytí semínko, jak klíčí a raší a postupně vyrůstá přes malou rostlinku v obrovitý strom. Kdo na zemi pracuje a jak to dělá? Kdo na ní žije? Zkoumali jsme i to, kdo žije pod zemí (výtvarná řada Pod květnou zahradou, pozn. aut.). Všímali jsme si různých přírodních jevů, které se na Zemi dějí (výtvarné řady Bouřka nebo Světlo, pozn. aut.). Určitě jsme nevyčerpali všechny možnosti ztvárnění a vyjádření našeho tématu, ale doufám, že jsme alespoň poskládali pestrou mozaiku obrazu naší Země,” dodal Mgr. Jiří Wiesner.

Výstava ZEMĚ - ZE MĚ - ZE ZEMĚ, která potrvá do 20. března, bude přístupná od úterý do neděle, a to vždy od 9 do 12 a od 13 do17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám