Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska zve na přednášku o současné Číně i na výstavu svatebních šatů

Novinky, Robert Rohál

Současná Čína na vlastní kůži je tématem přednášky PhDr. Davida Sehnala Ph. D., která proběhne ve středu 15. února v přednáškovém sále Muzea Kroměřížska. A do konce února je také v muzeu k vidění výstava Příběhy svatebních šatů.

Foto: Robert Rohál

Muzeum Kroměřížska sídlí na Velkém náměstí v Kroměříži.

Článek

Vyprávění nabídne významný český sinolog, který dlouhá léta pobýval v Číně, zvláště v Pekingu. Jde o zajímavou příležitost, kdy se budou moci návštěvníci dozvědět mnoho informací o praktickém a každodenním životě v nejlidnatější zemi věta. Začátek Sehnalovy přednášky je v 17 hodin.

Vedle této přednášky mohou návštěvníci v těchto dnech ještě vidět výstavu Příběhy svatebních šatů, která byla otevřena už v říjnu loňského roku a potrvá do konce letošního února. Celá expozice je o tom, jak se měnila móda v průběhu dvacátého století. V rámci výstavy je prezentována velká sbírka svatebních šatů Zdeňky Mudrákové.

Bez zajímavosti není, že se na tvorbě výstavy podílely také obyvatelky města Kroměříže a blízkého okolí, které zapůjčily své svatební šaty, svatební fotografie včetně svatebních oznámení.

O Muzeu Kroměřížska

Muzeum Kroměřížska má své sídlo na Velkém náměstí v Kroměříži, ale spravuje také Zámek Chropyně, památky lidové architektury a větrný mlýn v Rymicích u Holešova a další větrný mlýn u Velkých Těšan.

V budově muzea na Velkém náměstí v Kroměříži mohou zájemci celoročně navštívit jak stálé expozice, tak i zajímavé krátkodobé výstavy, tvořivé dílny, programy pro školní děti a mládež, přednášky či konference. Mnohé může zaujmout rozsáhlý památník kroměřížského rodáka Maxe Švabinského i v tajuplném sklepení umístěná expozice nejstarší historie města – od mamutů po baroko. Archeologické nálezy a příroda v regionu jsou obsahem další expozice „Příroda a člověk“.

Ostatní objekty jsou přístupné v sezónu, tedy od dubna do září. Zámek Chropyně nabízí například velkou sbírku zbraní či stále prostřený stůl krále Ječmínka, ale i atraktivní výstavy v zámecké galerii. V Rymicích na návštěvníky zase dýchne kouzlo doškových chaloupek, je zde možnost nahlédnout i do historie větrného mlynářství, a to přímo ve větrném mlýně.

Další větrný mlýn je pak nedaleko Kroměříže, u Velkých Těšan. Ten se stal se pro svou zachovalost a autenticitu národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám