Hlavní obsah

Muzeum jihovýchodní Moravy zve na Filmové putování

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atraktivní prázdninový program nabízí Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Pro všechny malé i velké milovníky pohádek připravily muzejní lektorky pod názvem Filmové putování na středu 20. července dopoledne spoustu zajímavostí ve stálé expozici Zlínské filmové studio od reklamy po tvorbu pro děti.

Foto: Archív MJVM

Děti při plnění úkolů ve filmové expozici na zlínském zámku

Článek

„Program děti i případné dospělé dokazuje, že muzeum není vážná instituce, kde se musí našlapovat po špičkách, ale báječné místo, kde je zábava. Zájemce hravou formou seznámíme s historií zlínského filmového studia. V expozici filmu pro ně budou přichystány aktivity, jejichž prostřednictvím se blíže seznámí se zvučnými jmény zlínského filmu, i ukázky nejrůznějších animovaných filmů natočených ve zlínském filmovém studiu,“ pozvala Ivona Habartová, muzejní pedagožka.

Expozice mapuje zlínskou filmovou éru od počátků výroby baťovských reklam, ale pro děti je určitě nejatraktivnější část věnovaná animovanému filmu, jehož historie ve Zlíně do roku 1940 a pojí se s příchodem Hermíny Týrlové.

„V roce 1942 zde vznikl první český loutkový černobílý film Ferda Mravenec a v témže roce přišel do Zlína i Karel Zeman a po něm i další tvůrci. Po válce měl ateliér problémy, hlavně v roce 1948, kdy hrozilo, že bude přestěhován do Brna, ale to Týrlová i Zeman odmítli. V té době už to byly výrazné osobnosti sbírající mezinárodní úspěchy, a tedy hlavně jim vděčíme za to, že studio zůstalo ve Zlíně. Začínalo se s klasickou trojrozměrnou loutkou, ale postupně tvůrci na plátně rozhýbali spoustu netradičních materiálů – dráty, oblázky, plsť, keramiku, sklo,“ popsala začátky slavné animované éry historička muzea Hana Kuslová.

Ze současných oblíbených hrdinů pak na děti čekají v expozici například oblíbení Krysáci a spousta dalších postaviček, které si zamilovaly již celé generace diváků. Dospělý doprovod pak ocení například reklamní tvorbu závodů Baťa a další zajímavosti.

Začátek programu na zlínském zámku je ve středu 20. července v 9 hodin, kdy lektorka účastníky vyzvedne v pokladně muzea. Dospělí zaplatí vstupné 30 korun, studenti, senioři a děti 6 – 15 let 15 korun a děti do 6 let 5 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám