Hlavní obsah

Muzejní noc v Dobrušce okoření svou návštěvou i Bílá paní

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanfáry, vystoupení mažoretek, Dobrušského žesťového sdružení a dva koncerty pěveckých sborů v synagoze – to je kulturní program připravený na úvod Muzejní noci v Dobrušce, která proběhne ve středu 14. května.

Foto: Dana Ehlová

Během Muzejní noci v Dobrušce "obsadí" ochoz renesanční radnice Bílá paní.

Článek

Úderem 17. hodiny zazní slavnostní fanfáry v podání Dobrušského žesťového sdružení a zahájí program u příležitosti Dne muzeí a muzejní noci v Dobrušce. Po slavnostním úvodu na prostranství Šubertova náměstí se dění přesune dovnitř muzea a synagogy, kde budou oficiálně zpřístupněny nové stálé expozice Příběh města Dobrušky a Příběh dobrušské židovské obce.

Dobruška je tedy symbolickým předskokanem Festivalu muzejních nocí 2014, protože jubilejní desátý ročník, do něhož se v rámci České republiky zapojilo 421 institucí ze 137 měst, začíná o dva dny později, tedy 16. května a potrvá až do 14. června. „Zvolili jsme dřívější termín z jediného důvodu a tím je Dobrušská pouť, která je na programu již v následujícím týdnu,“ řekl Jiří Mach z Vlastivědného muzea.

Kulturní část akce byla svěřena místním souborům, a tak se účastníci mohou těšit na vystoupení mažoretek, v hudebním bloku pak na žesťové sdružení a koncerty pěveckého sboru ZUŠ a ženského pěveckého sboru Vlasta ve stylově zrekonstruovaných prostorách synagogy, známých skvělou akustikou.  

Po celý den jsou expozice přístupné zdarma, v rámci muzejní noci se otevřou v 19 hodin. O hodinu později (ve 20 hodin a dále v 21 a 22 hodin) budou probíhat komentované prohlídky. Zatímco na radnici uvidí návštěvníci expozici obrazů světoznámého malíře Františka Kupky a na jejím ochozu možná leckoho překvapí Bílá paní, v muzeu zážitek z moderně řešených expozic jistě umocní hudební vystoupení Vladimíra Jelínka.

Pořádáním muzejních nocí se Asociace muzeí a galerií České republiky před deseti lety připojila k evropské tradici a prezentaci kulturního dědictví tímto zvláště atraktivním způsobem. Noční návštěvníky v ten den kromě prohlídek stálých expozic a výstav pravidelně překvapí také řady doprovodných a kulturních programů spojených s mimořádnými zážitky a Dobruška je toho důkazem.

Připomeňme si ještě, že 18. květen každoročně patří Mezinárodnímu dni muzeí a pro ten letošní bylo zvoleno téma „Muzea jsou sbírky a lidé“. Právě v tomto roce totiž chtějí muzejníci upozornit na proměnu tradičního vnímání muzeí, která dnes již běžně používají při své činnosti nové metody a stojí tváří v tvář změnám, jež nutí hledat nové pohledy na jejich tradiční poslání. Hlavním cílem je, co nejvíce zapojit návštěvníky a zpřístupnit jim sbírky.    

Reklama

Výběr článků

Načítám