Hlavní obsah

Muzejní dvůr i výstavy se proměnily ve velikou hernu a tvůrčí dílnu

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábava i poučení čekaly na děti na Prázdninovém dni s Igráčkem. Ve velikou hernu a tvůrčí dílnu se proměnil dvůr šumperského muzea i výstavní prostory. Děti procestovaly Evropu, prohlédly si výstavy, upekly perníčky, vyrobily polštářky a panáčky z korálků.

Foto: Vladimíra Krejčí

Děti pomyslně cestovaly po Evropě.

Článek

Prázdninové povyražení přilákalo víc než pět stovek návštěvníků. 

„Děti měly příležitost prohlédnout si v Galerii Šumperska Igráčky, oblíbené hračky generace jejich rodičů a prarodičů, a také výstavu Dřív než usneš... aneb Jak se kdysi spávalo. Kromě toho pro ně byla připravena řada úkolů. Hned v pokladně obdržely mapu s vyznačenými stanovišti, za splněný úkol dostávaly razítko. Kdo nasbíral plný počet, odnesl si domů za odměnu figurku Igráčka,“ objasnila Miluše Berková, tisková mluvčí muzea. 

Spolu s Igráčkem děti procestovaly Evropu - odpovídaly na všetečné otázky, poznávaly vlajky jednotlivých zemí a umísťovaly je na mapu. „Kdepak asi leží Česká republika?“ lámal si hlavu hloubavý chlapeček. „Zatím ještě neumím číst v mapě, ale naučím se to,“ sliboval. „Myslím, že by se mi to někdy mohlo hodit.“ 

Sladká vůně se vznášela kolem stánku, kde se pekli Igráčci z perníku. „Až perníček nazdobím, zavolám mamince, aby věděla, jak jsem šikovný. A pak si na té dobrotě pochutnám,“ svěřil se jeden z malých cukrářů. 

Komu se nechtělo tvořit ani přemýšlet, ten se mohl svézt na kolotoči, shazovat Igráčky polštáři nebo střílet z kuše. Pozornost budily také klasické mechanické hry. „Všechny tyto atrakce se zrodily v dílnách šumperského muzea,“ prozradila Berková. 

Den s Igráčkem doprovodil výstavu oblíbených hraček Husákových dětí

„O prázdninách se vždy snažíme předvádět zábavné výstavy, které za jakéhokoliv počasí potěší děti i dospělé. Ti nejmenší naleznou přímo v expozici hernu, děti rozličného věku se mohou zapojit do výtvarné soutěže Malujeme s Igráčkem. Výherce získá Igráčka-turistu s vlaječkou České republiky. Zájemci si mohou plastové figurky také zakoupit,“ uvedla Dana Vláčelová, vedoucí výstavnictví. 

V Galerii Šumperska je k vidění celé město plné Igráčků s kulisami policejní stanice, nemocnice, supermarketu, prodejny ovoce a zeleniny a dalších obchůdků. To vše doplňují plastová autíčka, stromečky, a dokonce i dopravní značky. Nechybí ani svatba Igráčků. Výstavu lze navštívit až do 28. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám