Hlavní obsah

Muzejní a galerijní centrum ve Valašském Meziříčí přichází i v srpnu s bohatým doprovodným programem

Novinky, Adéla Beranová

Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí připravilo na srpen sérii rozmanitých doprovodných programů k výstavám Na hranici templářského světa a FOREVER sklo/malba/design a také první ročník přehlídky muzejních filmů Ozvěny Musaionfilmu 2015.

Foto: Adéla Beranová

Zámek Žerotínů Valašské Meziříčí

Článek

První ročník přehlídky muzejních filmů Ozvěny Musaionfilmu 2015, která se uskuteční 5. srpna od 17 hodin připravilo MaGC ve spolupráci s Muzeem J. A. Komenského v Uherském Brodě.

Přibližně hodinu a půl dlouhá projekce představí pět oceněných snímků letošního ročníku. Večer doplní svým komentářem Aleš Kapsa (MJAKUB), který přiblíží nejen samotnou přehlídku, která má za sebou již 18. ročník, ale také oceněné snímky.

Jako doprovodný program k výstavě FOREVER sklo/malba/design proběhne 18. – 21. srpna Výtvarný týden v MaGC. V rámci výtvarného týdne budou mít zájemci možnost si vyzvednout malířské a kresebné pomůcky, palety, barvy a štětce, tužky, pastely... a kreslit či malovat kdekoli v okolí zámku. V průběhu každého dne od 9 do 17 hodin mohou návštěvníci využít pravidelných konzultací s profesionálními výtvarníky.

18. srpna od 9.30 do 12.00 hodin povede Mgr. Jana Bilová tvůrčí dílnu pro děti základních škol. V tvorbě dětí se objeví odraz výstavy sklářské školy. Ve stejný den 18. srpna od 17 hodin proběhne přednáška o historii, osobnostech a současném směřování české sklenářské výroby s názvem České ateliérové sklo. 

K výstavě Na hranici templářského světa proběhnou v srpnu dvě doprovodné akce. První z nich se odehraje 27. srpna, kdy se uskuteční výlet s archeologem na vrchol Klenov. Účastníci se dozví, co znamená průzkumná archeologická sonda, co obnáší záchranný průzkum či jaké jsou největší objevy archeologie. Na výletě archeolog přiblíží nejen svou práci, ale účastníci si budou moci také sami vyzkoušet práci s detektorem. 

28. srpna v 17 hodin proběhne přednáška Historie a osud templářského řádu. Co všechno jsou mýty, legendy a co skutečnost? Návštěvníci se dozví také o současných aktivitách a pojetí řádu. Přednáší nejvyšší představený řádu v ČR maršál Emerich Warneke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám