Hlavní obsah

Motýli požírající levhartí trus budou poletovat v botanické zahradě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud znáte jen motýla Emanuela jeho souputníka tropického motýla Ibrahima z Večerníčku o Makové panence, pak vězte, že existují i jiní krasavci. Ve skleníku trojské Botanické zahrady je opět můžete obdivovat, na tradiční výstavě, tentokráte pořádané od 5. dubna do 8. května.

Foto: Botanická zahrada Troja

Obří Attacus atlas

Článek

Lehkost motýlích křídel

Zase to bude nádhera, každoročně zájem o pestrobarevná motýlí křídla, která vám usednou třeba do vlasů, na oděv, na kousek ovoce, vzrůstá. Je to mimořádná příležitost vidět vlastní oči jednoho z nejrychlejších motýlů na světě, nebo toho, který by se nejraději vrhl na jakoukoli skleničku s alkoholem. Uvidíte, jak se motýli líhnou, jak se živí, jak létají.

Výstava nese název Lehkost motýlích křídel, patronem je charitativní organizace Debra, jejímiž klienty jsou lidé trpící nemocí motýlích křídel.

Labužníci levhartího trusu

„Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu. Návštěvníci v tropickém skleníku Fata Morgana uvidí i sovího motýla Caligo memnon. Jeho nápadné skvrny na spodní části zadních křídel slouží k zastrašování nepřátel. Když motýl křídla rychle zavře, odstraší predátora, který by si jinak na chutném soustu rád smlsnul. Ještě že se k nám do skleníku nemůže se skleničkou alkoholu, Caligo memnon by neodolal,“ láká na zajímavé exempláře Eva Smržová, kurátorka výstavy.

Martináč s největší plochou křídel na světě

Ještě v podobě kukel přicestuje do trojské botanické zahrady zhruba 4500 motýlů. Mezi nimi nesmí chybět martináč Attacus atlas.

„Plocha křídel tohoto motýla může dosáhnout až 400 centimetrů čtverečních. Zajímavý je jejich čich. Samci martináčů mají mnohem hustější tykadla než samice a díky nim je mohou vyčichat až na několik kilometrů,“ představila tohoto velikána Smržová.

Motýli, kteří bolí

DEBRA podporuje lidi se vzácným puchýřnatým onemocněním Epidermolysis bullosa congenita (EB), v Česku nazývaným nemoc motýlích křídel.

„Jsme rádi, že nás zahrada s nabídkou patronátu oslovila. Za naši organizaci se můžete těšit na výstavu fotografií o pacientech s nemocí motýlích křídel a "jejich lidech" tak, jak je zachytil fotograf Jiří Langpaul,“ říká ředitelka DEBRY Lucie Marková.

Reklama

Výběr článků

Načítám