Hlavní obsah

Mostar - orient blízko chorvatských pláží

Novinky, Šárka Stanieczková
Aktualizováno

Jste na dovolené v Chorvatsku nebo se tam chystáte? Pokud budete chtít jeden den, odpoledne nebo pár hodin vypadnout ze všedního dne na pláži, vydejte se do města Mostar v Bosně a Hercegovině. Ocitnete se v orientu a stále budete v Evropě. A můžete se i vykoupat v průzračné řece Neretvě.

Foto: Šárka Stanieczková

Část města Mostar

Článek

Město Mostar je pátým největším městem v Bosně a Hercegovině. Má něco málo přes 100 000 tisíc obyvatel a leží na řece Neretva. Toto město bylo založeno za dob Osmanské říše a název pochází od místního světoznámého mostu.

Po rozdělení Bosny a Hercegoviny na muslimsko - chorvatskou (FBiH) a srbskou (RS) část připadl Mostar Chorvatům a muslimům, většina Srbů z města odešla. Válka napáchala kromě materiálních škod i škody v lidech; dřívější přátelské vztahy mezi jednotlivými etniky jsou na bodu mrazu a jejich pozvolné obnovování potrvá ještě dlouhou dobu.

V roce 1999 byl zahájen plán, financovaný Tureckem, Nizozemskem, Itálií, USA a Chorvatskem na znovuvybudování mostu, jenž dal městu jméno. Stavba trvala pět let, během ní museli dělníci dodržet přesné stavební techniky, jaké znali turečtí stavitelé.

V červnu roku 2004 byl pak za účasti světových státníků opět otevřen. Roku 2005 byl tak znovu zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Dnes je Mostar přitažlivým místem, kam za orientem míří turisté trávící dovolenou u moře v Chorvatsku.

Přijela jsem do města Mostar, bez jakýchkoli představ, ale toto místo mi velmi přirostlo k srdci. Mostar je pohádkové místo, s několika mešitami, do kterých se můžete podívat, s vyhlídkou na město, s průzračně čistou řekou Neretvou. Když budete mít štěstí, potkáte na vrcholu mostu pána, který z výšky téměř 30 metrů skočí do řeky a doplave na břeh. Je to místní "skokan".

Uvidíte zde uličky s orientálními předměty, od šátků, po šperkovnice, bižuterii, koberce, klobouky, dečky a ubrusy, dřevěné věci. Ale najdete zde i na každém kroku pozůstatky z války, jako třeba makety zbraní, nábojnice, anebo z nábojnic vytvořený tank či jen přívěšek na klíče.

Výhled z mešity

Pod mostem se můžete vykoupat, řeka Neretva je krystalově čistá, ale pozor na hady, jednoho jsem ve vodě zahlédla.

Obyvatelé tohoto města jsou velmi věřící, poznáte to při vstupu do mešity. Vstup na vyhlídku v mešitě stojí osm konvertibilních marek (BAM) za osobu (cca 105 českých korun) ale určitě stojí za to. Výstup nahoru je poněkud složitější, mešita je dost úzká, dva lidé se neminou.

Ve městě můžete platit třemi měnami, a to bud místními markami, chorvatskými kunami nebo eurem.

Reklama

Výběr článků

Načítám