Hlavní obsah

Moravští bratři dorazili až k indiánům

Novinky, Jiřina Soukupová

V sobotu 3. října se v muzeu Moravských bratří v Suchdole nad Odrou konala hodinová prohlídka s průvodcem Danielem Říčanem, který návštěvníky důkladně seznámil s historií Moravských bratří v Suchdole.

Foto: Jiřina Soukupová
Článek

Ti odešli ze země jako exulanti za doby protireformační v letech 1723 - 1724 a usídlili se v počátcích hnutí v německém Herrnhutu (česky Ochranov).

Výklad byl zaměřen na jejich evangelickou misii - jen ze Suchdolu odešlo 61 misionářů s celými rodinami do celého světa, dostali se z Evropy až  do Ameriky, Afriky, do polárních oblastí, dokonce až k indiánům či Hotentotům. Zvláštní pozornost je věnována osobnostem Davidu Nitschmanovi, Melchiorovi Zeisbergovi, Johannu Münsterovi, Kristiánu Davidovi, rodu Schneiderů.  

Muzeum je historická malá usedlost Kravařska, s uzavřeným dvorem, obytnou budovou a hospodářskými budovami, které jsou němými svědky toho, jak zde žili lidé před 100 lety. Ve sklepení je exponát věnován exekucím na Kunwaldském panství.

Moravian, historicko vlastivědná společnost v Suchdole nad Odrou, pořádá pravidelné prohlídka Muzea moravských bratří od úterka do soboty (10 - 12 hodin, 13 - 15 hodin, v neděli 13 - 15 hodin). Měsíčně zde projde desítka návštěvníků nejen z Moravy.

Návštěvu muzea je možno spojit s procházkou do nedalekého lesíka u malého jezírka, kde se nachází balvan, který upomíná na existenci tajného lesního kostela v době protireformační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám