Hlavní obsah

Moravský seriál závodů mopedů bude mít letos o dva podniky víc 

Novinky, Aleš Koutný

Letos startuje již 3. ročník moravského seriálu závodů mopedů - Hrací karty Moped Cup. Závodníci se mohou těšit na dva nové závody, které udělají celou sérii ještě zajímavější. Jedou se: Nahošovice, Rychtářov, Radslavice, Radvanice, Vysoké Mýto, Prostějov-Bouzov, Býškovice a Brno-Olympia.

Foto: Aleš Koutný

Nahošovice

Článek

V minulém roce se Moped Cupu zúčastnilo celkově 117 jezdců. Závodí se vždy ve dvou kategoriích a to moped originál a moped úpravy. Celý Moped Cup má jednotná pravidla. Na historických strojích s konstrukční rychlostí zhruba 45 km/h se na závodech moravského Moped Cupu ti nejrychlejší prohání i 110 km/h.

Mnozí diváci, kteří přijdou původně na recesistický závod, tak přicházejí do úžasu, jak může tento stroj dosahovat takových rychlostí při zachování originální konstrukce stroje včetně objemu válce.

Letos podobně jako loni zahájí celý Moped Cup závod s názvem Véhonské plóžák v Nahošovicích (okr. Přerov). Trať je zde velkou zatěžkávající zkouškou pro všechny jezdce hned na začátek sezóny. Je to jeden ze dvou závodů, kde startují i pionýry.

Další závod se jede v Rychtářově (okr. Vyškov). Moped Rallye Rychtářov je závod s tradicí – letos rallye slaví 14. ročník. Okruh v Rychtářově je jediný, který se jede na jednom typu povrchu a tím je asfalt, což je pro jezdce velice příjemné. 

Jako třetí v pořadí se jede závod v Radslavicích (okr. Přerov), který nese název Žhavé rozety. Je to druhý závod, kde se závodí i v kategorii pionýrů. Trať je i zde velice náročná, protože skýtá tři druhy povrchů, které dokážou jezdce potrápit. 

Čtvrtým závodem se dostáváme do druhé poloviny Cupu a jede se v Radvanicích (okr. Přerov). Závod je zajímavý tím, že se nejede jen v jedné vesnici ale dvou. I zde závod skýtá různé druhy povrchů a to asfalt a polní šotolinovou cestu.

Nově zařazený závod se letos rozjede ve Vysokém Mýtě (okr. Ústí nad Orlicí). Závod se pojede v areálu Autodromu, kde se jezdci budou pohybovat po profesionální dráze.

Šestým závodem je Rallye Kozel Bouzov, který je nejstarším závodem celého cupu a letos slaví pěkný kulatý 30. ročník. Závod je zcela odlišný od ostatních závodů v celém Cupu, nejede se jako okruhový, ale formou rallye. Na trase z Prostějova na Bouzov a zpět až do vesnice Žešov jsou jednotlivé rychlostní zkoušky (RZ). Jezdci zde sbírají body na jednotlivých RZ, které na konci rozhodnout o celkovém pořadí.

Předposlední závod seriálu se jede v Býškovicích (okr. Přerov) pod názvem Záhorská Střela. Kromě kategorií Moped Originál a Moped Cup se zde jezdí i Moped bez omezení úprav. Na trati se nacházejí dva různé povrchy a to asfalt a nezpevněná asfaltová až šotolinová cesta.

Uzavření sezóny se bude konat v Brně u obchodního centra Olympia. Závod se jede jako doplňkový závod při akci Olympia Supermoto Night Show. Velkou odlišností zde bude i to, že finálové jízdy se pojedou za umělého osvětlení, což závodění dodá úplně jiný náboj.

Závěrečné vyhlášení vítězů Hrací karty Moped Cupu letos uspořádá hlavní pořadatel 3. ročníku a to je Mototeam Žešov. Výsledky budou vyhlášeny v Žešově 19. října.

Generálním partnerem seriálu je společnost Hrací karty, s. r. o. (www.hracikarty.cz). 

Reklama

Výběr článků

Načítám