Hlavní obsah

Moravskoslezští letečtí záchranáři cvičili v Beskydech

Novinky, Jakub Romba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z pravidelných cvičení letecké záchranné služby Ostrava proběhlo v pondělí 31. října a v úterý 1. listopadu v Beskydech. Předmětem praktické přípravy byl nácvik lanových technik spolu s horskými záchranáři.

Foto: Jakub Romba
Článek

Výcvik spočíval v trénování lanových technik. Více než dvacet leteckých záchranářů a lékařů ZZS MSK spolu s kolegy z Horské služby Beskydy a Jeseníky nacvičovali slaňování z vrtulníku, let na laně pod vrtulníkem či pozemní záchranu z lanovky.

Hlavní náplní cvičení byl nácvik evakuace pacienta z nepřístupného terénu prostřednictvím podvěsové sítě. Takový zásah probíhá nejprve slaněním lékaře z paluby k pacientovi v nepřístupném, např. zalesněném nebo svažitém terénu. Ten pacienta uloží do podvěsové sítě a zajistí na lano pod helikoptérou. Stroj pak záchranný tým i s pacientem přenese na místo vhodné pro přistání, kde je zraněný naložen a přepraven do zdravotnického zařízení.

„Moravskoslezští letečtí záchranáři patří mezi několik týmů LZS v Česku, jež provádí i práci v podvěsu a nad volnou hloubkou. Tyto techniky znamenají nutnost nejen zkušenosti každého člena posádky vrtulníku, ale také bezvadnou spolupráci týmu při samotné záchranné akci,” upřesnil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Stejně jako při běžném provozu LZS i v tyto dny bylo vše závislé na počasí. Vrtulník je k nepříznivým meteorologickým podmínkám mnohem citlivější než například sanitní automobil. Zatímco v pondělí záchranářům počasí přálo a výcvik probíhal podle plánu, v úterý nebylo možné s vrtulníkem v horském terénu Gruně operovat, a proto musela být část činností přesunuta do prostor letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí. 

Týmy vrtulníku Kryštof 05 zasahují ročně u téměř šesti set zásahů. Speciální činnosti, které byly předmětem cvičení, využívají záchranáři ročně v okolo deseti případech.

„Jedná se o zásahy nejen v horském terénu, ale také např. v zalesněné oblasti, na vodní hladině, či jinak špatně přístupném místě. V dalších případech vzlétávají k těmto zásahům připraveni a vybaveni, ale okolnosti nakonec vedou k zásahu standardního charakteru, tzn. s přistáním stroje v blízkosti místa události,” uvedl Lukáš Humpl a dodal, že díky výjimečnosti těchto zásahů je pravidelné cvičení a příprava na ně zcela nezbytná.

Reklama

Výběr článků

Načítám