Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj otestuje obyvatele pobytových sociálních zařízení

Novinky, Josef Zajíc

Zhruba devatenáct tisíc rychlotestů během soboty 11. dubna dopoledne rozdělil Moravskoslezský kraj mezi devadesát osm poskytovatelů sociálních pobytových služeb v regionu.

Foto: Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Výdej rychlotestů na Krajském úřadu MSK. Kraj rozdělil 19 tisíc rychlotestů.

Článek

Ve 120 zařízeních tak budou moci otestovat na koronavirus nejen všechny zaměstnance, jak nařídil ministr zdravotnictví, ale také klienty. K plošnému testování klientů se rozhodl Moravskoslezský kraj jako první v republice.

Rycholotesty se během pátku 10. dubna stahovaly na krajský úřad v Ostravě z 9 odběrových míst, které odebírají vzorky. Odtud míří do domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a domovů pro osoby se zdravotním postižením.

Plošně testovat zaměstnance i klienty budou moci také zařízení poskytující odlehčovací pobytové služby. Moravskoslezský kraj rychlotesty zásobuje i Centrum sociálních služeb v Hrabyni, jehož zřizovatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Plošně testovat zaměstnance i klienty pobytových sociálních služeb v regionu jsme se rozhodli proto, že tato skupina lidí patří k nejohroženějším nákazou koronavirem a její šíření v hromadných zařízeních je velmi rychlé a nebezpečné. Důležité je nejen otestovat zaměstnance, kteří se o klienty starají, ale také seniory a zdravotně postižené lidi, kteří v domovech žijí. Ti mohou být totiž také bezpříznakovými přenašeči,” uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Plošně testovat mohou v zařízeních klienty i zaměstnance ihned po obdržení testů. Formálně jim to hejtman nařídí v úterý po Velikonocích.

„Většinou si pro testy přijížděli rovnou ředitelé těchto zařízení. S nadšením je přebírají, mají samozřejmě i obavy, zda se nákaza v jejich domech neprojeví. Přesto, nebo právě proto chtějí začít s testováním ihned, aby zabránili případnému šíření viru. Pokud test ukáže přítomnost protilátek, ředitelé zařízení vědí, jak mají postupovat. To znamená, kontaktovat hygienickou stanici, která nařídí klasický velký PCD test. Ke klientovi vyšle výjezdový odběrový tým, kterému už začala pomáhat i armáda. Zaměstnanci se budou moci dopravit na odběrové místo vlastními auty,” informoval náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Podle Jiřího Navrátila bude pomocí rychlotestů otestováno na přítomnost protilátek na koronavirus 8673 klientů pobytových sociálních služeb a 9711 zaměstnanců. Za 14 dní budou testy zopakovány.

„Rychlotestů je dostatek a počítáme s dalšími dodávkami. Na odběrových místech zůstalo ještě 18 tisíc pro ty lidi, kterým končí karanténa,” dodal Jiří Navrátil s tím, že Moravskoslezský kraj situaci koordinuje se zdravotnickou záchrannou službou a hygieniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám