Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum zve na výstavu věnovanou Mendlovi a genetice

Novinky, Jiří Smutný

V sále Karla Valocha v Dietrichsteinském paláci, Zelný trh 8, Brno, byla ve středu 8. března otevřena výstava Centrum Mendelianum - oddělení pro historii biologických věd a genetiky Historického muzea MZM.

Foto: Jiří Smutný

Mendelianum se nachází v Biskupském dvoře, který navazuje na Dietrichsteinský palác

Článek

Výstava se koná v rámci oslav 200 let od založení Františkova muzea (dnes MZM). Takto se postupně představí všechna oddělení muzea. Každé na to má časový prostor přibližně jednoho měsíce.

Centrum Mendelianum má ve svých sbírkách na 9 tisíc předmětů a písemností z dějin genetiky. Tento soubor obsahuje originály nebo unikátní kopie dnes již ztracených archiválií a nemá ve světě svým rozsahem a úplností obdoby. Je jedinečným zdrojem pro badatelskou práci o historii genetiky od Johanna Gregora Mendela až po současnost.

Genetické oddělení bylo založeno v roce 1962 po skončení období, v němž byla genetika u nás považována za reakční pavědu. Jeho vybudování se ujal náš významný prvorepublikový genetik Jaroslav Kříženecký.

Mendelianum jako památník a muzeum Johanna Gregora Mendla byl veřejnosti zpřístupněn v roce 1965 v augustiniánském klášteře na Starém Brně. Po Jaroslavu Kříženeckém Mendelianum vedli Vítězslav Orel a po něm Anna Matalová. Dnešní Centrum Mendelianum na Biskupském dvoře bylo otevřeno 8. března 2015 a vede ho Jiří Sekerák.

Na výstavě je k vidění mnoho zajímavostí, například soubor pamětních medailí a plaket, vydaných u nás i v zahraničí k různým výročím v souvislosti s genetikou a Mendlem, první Mendlovy objevitelské práce nebo originální výtisk časopisu Verhandlungen des naturforschenden Vereines z roku 1866 s prvním vydáním Mendlovy práce Pokusy s hybridy rostlin.

Raritou mezi exponáty je originální zápis Johanna Gregora Mendla v třídní knize vyšší reálky v Jánské ulici v Brně, kde Mendel v letech 1859 až 1868 učil fyziku a přírodopis.

Výstava se nachází v přízemí Dietrichsteinského paláce a je otevřená od 8. března do 2. dubna denně mimo pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám