Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum zve na výstavu o spisovatelce Marii Ebnerové z Eschenbachu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské zemské muzeum v Brně otevírá v úterý 1. března v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu výstavu Marie Ebnerová z Eschenbachu - Deník moderní Evropanky. Je věnována stému výročí úmrtí německy píšící spisovatelky, která strávila polovinu svého života v rodných Zdislavicích na Moravě.

Foto: Jiří Smutný

Z aforizmů Marie Ebnerové z Eschenbachu

Článek

MZM vlastní její unikátní deníky z let 1863 - 1909. Právě ty inspirovaly Eleonoru Jeřábkovou z oddělení dějin literatury MZM k vytvoření výstavy. Deníky zachycují nejen tvůrčí život spisovatelky, ale i dějinné události daného období. Vlastní expozice je koncipována jako procházka těmito deníky. Ukázky jsou prezentovány formou textovou a poslechovou.

Spisovatelka psala povídky, romány i aforizmy, ale sama se považovala především za autorku divadelních her. Kdysi si do deníku zapsala, že se hodlá stát největší dramatičkou v Evropě. Tou se sice nestala, ale řadu her napsala a byly i uvedeny. Většinou ale propadly, zejména ve Vídni, neboť se odlišovaly od obvyklé tvorby.

Zvláštní je, že nechodila do škol, ale vzdělávala se sama. Psaním se zabývala od dětství, což nebylo u šlechtických dětí obvyklé. Babička jí například vyčítala, že marní čas psaním, místo aby vyšívala. Její celoživotní záliba byla i jistý čas důvodem hádek s manželem.

Uznání se dočkala až v závěru své kariéry, kdy jí byl jako první ženě udělen čestný doktorát Vídeňské univerzity a v roce 1911 byla nominována na Nobelovu cenu za literaturu. U nás se příliš neprosadila, protože psala německy.

Vernisáž výstavy se koná v úterý 1. března v 17.00 hodin. Expozice bude otevřena od 2. března do 19. června denně mimo pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám