Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna zve na výstavu výtvarných děl tří autorů

Novinky, Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna v Brně otevřela v pondělí 4. září výstavu obrazů a bronzových plastik Mezi námi. K vidění jsou práce Stanislavy Benešové, Davida Kolovratníka a Václava Sigursona Kostohryze. Všichni výtvarníci jsou finalisté 4. ročníku přehlídky nezávislého autorského umění Samorosti 2016.

Foto: Jiří Smutný

Z vernisáže

Článek

Projekt Samorosti se zabývá tvorbou autorů z řad veřejnosti, kteří zatím oficiálně nepatří mezi renomované profesionální výtvarníky, ale vykazují již potřebnou kvalitu a schopnosti.

Stanislava Benešová se zabývá otázkou, co odlišuje lidi od zvířat. Jsou to uměle vytvořené společenské normy a výchova? Dotýká se i problematiky takzvaných vlčích dětí, které vyrůstají bez výchovy a vzoru dospělých.

Davida Kolovratníka zaujala zejména nepoznaná minulost části své rodiny. Jako předloha k rozměrným plátnům mu slouží snímky ze zděděného rodinného fotoarchivu. O některých postavách se může pouze domnívat, kým jsou nebo byly.

Václav Sigurson Kostohryz dává přednost drobným bronzovým plastikám. V současné době se inspiruje zejména přírodou, především životem zvířat. Nejde mu však o přesné anatomické ztvárnění, ale o jedinečnost druhů, jejich přirozenou krásu a křehkost.

Expozice se nachází ve výstavní galerii v přízemí budovy MZK v Brně, Kounicova ulice 65a. Přístupná bude do 5. října. Vstup je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám