Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna v Brně zve na výstavu o Karlu Högerovi

Novinky, Jiří Smutný

Po prázdninách pokračuje MZK s cyklem výstav Oči Brna, v němž představuje významné kulturní osobnosti moravské metropole. Tentokrát organizátoři vybrali herce známého z filmů, divadelních představení i televizních inscenací, rozhlasových her, pohádek a Večerníčků, národního umělce Karla Högera.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu výstavy

Článek

Karel Höger se narodil jako 13. dítě Františkovi a Marii Högerovým v domku na Mojmírově náměstí 13 v Brně - Králově Poli. Otci Františkovi bylo tehdy 66 let, maminka byla o 25 let mladší. Měla malý krámek, který musela za války zavřít. „Dodnes cítím jeho kombinovanou vůni povidel, mýdla Otta, vuřtů, polévkového koření Maggi, sezónního ovoce...“ vzpomínal po letech její nejmladší syn.

K divadlu inklinoval již jako malý chlapec. Od loutkového divadla pak plynule přešel k ochotníkům. Rád vzpomínal na své působení v Bratrství, kde nejen hrával různorodé role, ale i autorsky a režijně připravoval představení pro děti.

Po vychození měšťanky nastoupil na učitelský ústav a nějaký čas působil jako učitel. Divadlo ho však stále lákalo. Hrával Kašpárka v loutkovém divadle Radost. Na vojně se přihlásil ke studiu na dramatickém oddělení brněnské konzervatoře.

V roce 1932 získal stálé angažmá v tehdejším brněnském Zemském divadle, kde ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. V roce 1940 přijal nabídku Národního divadla a trvale se přestěhoval do Prahy.

Jeho hlas znají nejen rozhlasoví posluchači, ale také generace dětí, pro které namluvil řadu pohádek a Večerníčků. Nejznámější je však divákům filmovým a televizním.

Výstava v MZK se jmenuje Karel Höger, gentleman i loupežník a navštívit ji lze od 1. do 30. září 2017 v přízemí budovy knihovny v Kounicově 65a v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám