Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna láká na výstavy a přednášky

Novinky, Jiří Smutný

V přízemí Moravské zemské knihovny (MZK) na Kounicově ulici v Brně jsou k vidění dvě výstavy. Ve výstavní galerii je to Host do domu, příběh literárního časopisu. Hned vedle ve foyer se nabízí výstava Evy Kilianové. K té jsou jako doprovodný program připraveny tři přednášky, které se uskuteční během dubna.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto: konferenční sál MZK

Článek

Legendární brněnský literární časopis Host do domu vyšel poprvé v roce 1954. Vedli ho postupně Bohumír Macák, Jan Skácel a Jan Trefulka. V redakci dále působili Oldřich Mikulášek, Jaromír Tomeček a Ludvík Kundera.

V roce 1963 se stal šéfredaktorem básník Jan Skácel, v redakci pracoval Milan Uhde, Oleg Sus, Oldřich Bárta a Jan Trefulka. Časopis se proměnil v tribunu předních literárních kritiků, básníků a spisovatelů své doby. Prostor dostávali i představitelé výtvarného umění. V dubna 1970 bylo vydávání úředně zastaveno.

Eva Kilianová je dcera vydavatele salonních časopisů Bohuslava Kiliana a sestřenice Bohumila Hrabala. Věnovala se adaptacím pohádek a pověstí Moravy a Slezska. Její edice vycházely v nakladatelstvích Albatros, Blok a Profil.

Původně vystudovala biologii a filozofii na brněnské univerzitě a pracovala v Ústavu pro etnografii a folkloristiku a v Historickém ústavu ČSAV. Ve volném čase ale propadla adaptacím záznamů folklórního podání.

K této výstavě se uskuteční tři přednášky. V konferenčním sále v přízemí MZK to bude 1. dubna v 18 hodin Na Veveří devět věží. Pověsti z Brněnska tam představí Lukáš Rieger z divadla Buran Teatr.

Druhá se uskuteční 18. dubna v 18 hodin ve videokonferenční místosti ve 4. patře se uskuteční přednáška Jany Pospíšilové z Etnologického ústavu Akademie věd ČR  nazvaná Známá neznámá Eva Kilianová.

A konečně 27. dubna v 18 hodin to bude přednáška Romany Macháčková z MZK nazvaná Pohádky a báje Moravy a Slezska. Uskuteční se v konferenční sále v přízemí knihovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám