Hlavní obsah

Moravská galerie v Brně zahajuje v Pražákově paláci jarní sezónu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 3. března v 18 hodin bude na nádvoří Pražákova paláce, Husova 18, slavnostně zahájena jarní sezóna Moravské galerie v Brně. Promluví její ředitel Jan Press, šéfkurátor Ondřej Chrobák, kurátor Vít Havránek a malířka Patricie Fexová. Současně budou zahájeny dvě výstavy.

Foto: Jiří Smutný

Na tiskové konferenci k zahájení jarní sezony MG hovořil její ředitel Jan Press

Článek

Hlavní výstavní prostor Pražákova paláce bude věnován retrospektivě díla Jána Mančušky: Čas, Příběh, Prostor. Autor (1972- 2011) se zabýval obyčejnými věcmi každodenní potřeby. Pozoroval je z různých pohledů a dokázal vytvořit nečekaně nadreálnou atmosféru, přenést ji na diváka a vtáhnout ho do děje.

„Název výstavy Jána Mančušky Čas, Příběh, Prostor v MG v Brně cituje tři slova doprovázející kresbu či diagram na jedné z jeho pracovních skic. Tato kresba - diagram základně uvádí do problematiky, kterou Mančuška ve svých pracích systematicky a cílevědomě rozvíjel déle než jedno desetiletí,“ uvedl k názvu kurátor výstavy Vít Havránek.

V Atriu ve 4. poschodí je nainstalována výstava Patricie Fexová: Rysy. Je to soubor portrétních obrazů, které zkoumají rozhraní mezi zobrazivou a abstraktní malbou.

„V sérii Rysy prozkoumávám portrét na pomezí abstrakce. Zajímá mě okamžik, kdy skupina skvrn začne být tváří - nebo namalovaná tvář, která ještě nepřestala působit jako skupina skvrn. Malba, která referuje o malířskosti využíváním estetických kontrastů plných a vymytých skvrn, ostrých tahů a špinavého šumu. Zajímá mě způsob, jakým se do portrétu dostane podoba. V momentě, kdy tam vidím její náznak, práce je u konce,“ říká o svých obrazech Patricie Fexová.

Obě expozice v Pražákově paláci potrvají do 1. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám